Cum au racolat spionii ruşi un adolescent ucrainean pe care l-au pus să incendieze un magazin Ikea

Aceasta este IKEA pe care serviciile secrete ruse au incendiat-o în Lituania anul trecut. (X - screenshot)
Redacţia
11.04.2025

Rusia ar fi plătit un adolescent ucrainean pentru a incendia un magazin Ikea, ca parte a „războiului său hibrid” împotriva Occidentului, a relatat joi presa americană, potrivit The Telegraph.

Spionii ruşi i-ar fi oferit tânărului de 17 ani 11.000 USD în numerar şi un BMW pentru a efectua atacul asupra unui magazin Ikea din Vilnius, capitala Lituaniei.

Procurorii lituanieni susţin că agenţii au comunicat cu el prin intermediul aplicaţiei de mesagerie criptată Zangi, sub pseudonimul Q, inspirat din James Bond.

Adolescentul, care a fugit din Ucraina după invazia din februarie 2022 şi reinstalat ca refugiat în Uniunea Europeană, ar fi comis atacul în mai 2024.

Acuzaţiile sunt cele mai recente apărute în cadrul campaniei de război hibrid a Rusiei în Europa, care vizează fabrici şi alte infrastructuri-cheie ca represalii pentru sprijinul militar acordat de Europa Ucrainei.

Acestea sunt extrem de îngrijorătoare pentru ţările UE care au primit milioane de refugiaţi ucraineni şi care acum îşi dau seama că unii sunt racolaţi de Rusia pentru a efectua acte de sabotaj.

Experţii în securitate spun că uşurinţa cu care Rusia angajează oameni pentru astfel de atacuri este ca o „economie a muncii” pentru sabotaj şi teroare sponsorizată de stat.

"Vârsta şi ideologia nu contează pentru Rusia"

„Pentru Rusia, vârsta, sexul şi ideologia nu contează... scopul lor este să ne constrângă şi să ne descurajeze să sprijinim Ucraina. Susţinem Ucraina şi, în logica Kremlinului, acest lucru înseamnă că susţinem naziştii”, a declarat Marius Cesnulevicius, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională din Lituania.

Autorităţile lituaniene care l-au arestat pe adolescent afirmă că au reuşit să pună cap la cap majoritatea detaliilor legate de atac.

Adolescentul a amplasat un dispozitiv incendiar în raionul de lenjerie de pat al magazinului Ikea, cu intenţia de a incendia întreaga clădire, dar în cele din urmă nu a reuşit să facă acest lucru, au adăugat autorităţile.

Mai multe surse lituaniene afirmă că adolescentul ar fi primit un BMW avariat, dar nu şi banii care îi fuseseră promişi.

Rămâne neclar de ce Ikea a fost ţinta atacului. Adolescentul ar fi cercetat, de asemenea, un magazin Ikea din oraşul Siauliai din estul Lituaniei, care găzduieşte o bază NATO.

Anul trecut, Poliţia lituaniană a arestat un pensionar în vârstă de 82 de ani din Siauliai, suspectat de a fi agent GRU (agenţia de informaţii militare a Rusiei), după ce a descoperit „echipament de spionaj” la domiciliul său.

Eduardas Manovas a fost condamnat, joi, la opt ani şi jumătate de închisoare pentru spionaj în favoarea GRU (Rusia), potrivit radiodifuzorului public lituanian.

"Scopul este de a provoca haos"

În cazul adolescentului, acesta trăia ca refugiat în Polonia când ar fi fost recrutat pentru a comite atacul. Se susţine că a trecut în Lituania în aprilie 2024 pentru a-şi cerceta ţintele.

În plus faţă de aplicaţia Zangi, „manipulatorii” ruşi ar fi trimis mesaje şi pe Telegram, o altă aplicaţie de mesagerie criptată, unde au folosit numele Warrior2Alpha.

Darius Jauniskis, şeful demisionar al departamentului de securitate de stat din Lituania, a declarat că obiectivul Rusiei a fost de a provoca „haos”.

„Am intrat deja într-o zonă de război în Europa. Scopul lor... este de a crea haos, de a crea neîncredere şi panică... bine aţi venit în al treilea război mondial”, a afirmat el.

Incendiul Ikea din Lituania a avut loc în aceeaşi lună cu un incendiu extrem de suspect la o fabrică din Berlin deţinută de o companie de armament. Acest caz este, de asemenea, investigat activ ca sabotaj rusesc.

The Telegraph a dezvăluit în martie că presupuşi agenţi ruşi au efectuat cercetări online cu privire la protocoalele de siguranţă împotriva incendiilor la sediul fabricii Diehl, cu puţin timp înainte de producerea incendiului.

Rusia a fost acuzată că a încercat să bombardeze avioane prin plantarea de dispozitive incendiare la centrele logistice DHL din Birmingham, Leipzig, în estul Germaniei, şi Vilnius. Un incendiu într-un centru comercial din Polonia, în mai 2024, a fost pus de anchetatori pe seama Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor