SUA o concediază pe şefa bazei militare din Groenlanda pentru "subminarea" autorităţii lui Vance

Şefa bazei militare americane din Groenlanda a fost concediată după ce ar fi trimis un e-mail în care se distanţa de criticile vicepreşedintelui JD Vance la adresa Danemarcei, transmite BBC.
Colonel Susannah Meyers a fost îndepărtată din funcţia sa de la Baza Spaţială Pituffik din cauza „pierderii încrederii în capacitatea sa de a conduce”, a anunţat Comandamentul Operaţiunilor Spaţiale al Armatei SUA.
Luna trecută, Vance a afirmat că Danemarca „nu a făcut o treabă bună” pentru groenlandezi şi că nu a cheltuit suficient pentru securitate în timpul vizitei sale în teritoriul danez.
Se presupune că un e-mail, publicat de un site de ştiri militare, le spunea angajaţilor că aceste comentarii ale lui Vance „nu reflectă” poziţia bazei. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a citat articolul, afirmând că „subminarea” conducerii SUA nu este tolerată.
După călătoria lui Vance, pe 31 martie, colonel Meyers ar fi scris: „Nu am pretenţia că înţeleg politica actuală, dar ceea ce ştiu este că preocupările administraţiei americane discutate vineri de vicepreşedintele Vance nu reflectă [poziţia] bazei spaţiale Pituffik”.
Military.com - care a publicat e-mailul - a declarat că respectivul conţinut i-a fost confirmat de către Forţa Spaţială a SUA ca fiind corect.
Aparent confirmând că acesta a fost motivul concedierii ei, purtătorul de cuvânt principal al Pentagonului, Sean Parnell, a făcut trimitere la articolul Military.com într-o postare pe X, scriind: „Acţiunile [care] subminează lanţul de comandă sau agenda preşedintelui [Donald] Trump nu vor fi tolerate la Departamentul Apărării”.
Declaraţia Forţelor Spaţiale care anunţau joi înlăturarea Col. Meyers menţiona că va fi înlocuită de Col. Shawn Lee.
„Se aşteaptă din partea comandanţilor să adere la cele mai înalte standarde de conduită, în special în ceea ce priveşte rămânerea nepartizană în îndeplinirea sarcinilor lor”, se mai arată în declaraţie.
Col. Meyers a preluat comanda staţiei arctice în iulie anul trecut. Colonel Lee a fost anterior comandant de escadrilă la staţia Clear Space Force din Alaska.
În timpul călătoriei sale fulgerătoare, Vance reiterase, de asemenea, dorinţa lui Trump de a anexa Groenlanda din motive de securitate.
De la vizita delegaţiei americane, atât Groenlanda, cât şi Danemarca au arătat un front unit, opunându-se unei anexări de către SUA a teritoriului danez autonom.
La începutul acestei luni, în cadrul vizitei oficiale, prim-ministra daneză Mette Frederiksen a stat alături de omologul său groenlandez Jens-Frederik Nielsen şi de predecesorul său, Mute Egede.
Vorbind cu reporterii, Frederiksen s-a adresat direct lui Trump, spunându-i: „Nu puteţi anexa alte ţări”.
Ea a adăugat că Danemarca îşi fortifică prezenţa militară în Arctica şi a oferit o colaborare mai strânsă cu SUA în apărarea regiunii.
SUA a menţinut mult timp un interes de securitate în Groenlanda, considerând-o un teritoriu de importanţă strategică. Statele Unite au o prezenţă militară pe insulă de când au ocupat-o, după ce Danemarca a fost ocupată de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Dacă Rusia ar trimite rachete către SUA, cea mai scurtă rută pentru armele nucleare ar fi prin Polul Nord şi Groenlanda. De aceea, baza spaţială Pituffik este extrem de importantă în apărarea SUA”, a declarat anterior pentru BBC Marc Jacobsen, profesor asociat la Colegiul Regal de Apărare din Danemarca.
Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, se află sub control danez de aproximativ 300 de ani. Sondajele arată că marea majoritate a groenlandezilor doresc să obţină independenţa faţă de Danemarca - dar nu doresc să devină parte a SUA.
Groenlanda are dreptul de a organiza un referendum privind independenţa din 2009, deşi în ultimii ani unele partide politice au început să facă presiuni mai mari pentru ca acesta să aibă loc.