Comisia juridică a Senatului îl apără pe Vosganian de Parchet

Conferinţa de presă la Ministerul Economiei susţinută de Varujan Vosganian
Conferinţa de presă la Ministerul Economiei susţinută de Varujan Vosganian (Epoch Times România)
Epoch Times România
01.10.2013

Comisia juridică a Senatului, întrunită în şedinţă, a dat marţi aviz negativ solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian. Senatorii au votat împotriva urmăririi penale a colegului lor.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian este acuzat, alături de alt (fost) ministru al Economiei, Adriean Videanu, de subminarea economiei naţionale.

DIICOT a cerut, pe 2 septembrie, procurorului general să sesizeze Senatul, respectiv preşedintele României, cu cereri de începere a urmăririi penale împotriva foştilor miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu.

Potrivit procurorilor DIICOT, "Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al firmei omului de afaceri, SC Interagro SA, aducând statului un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari".

Joi, pe pagina de web a lui Vosganian au apărut o serie de "NOTE ale senatorului şi ministrului Varujan VOSGANIAN privind cererea de urmărire penală pentru infracţiunile de complot şi subminare a economiei naţionale". La finalul notelor ce îşi propuneau să demonstreze rea-credinţa procurorilor DIICOT, Vosganian îi ruga pe distinşii colegi senatori să nu voteze cererea de urmărire penală a sa.

"În referatul întocmit, cu vădită rea-credinţă, procurorul de caz deformează grav sensul actelor semnate de mine, în ciuda evidenţei şi a conţinutului lor expres, inventând scopuri ascunse, neprobate prin nimic şi oricum inexistente", declara Vosganian pe blog.

"Având în vedere caracterul eminamente politic al deciziilor luate de mine, absenţa oricăror indicii, oricât de slabe, privind vreo posibilă activitate infracţională a mea de complot şi de subminare a economiei naţionale, reaua-credinţă manifestă a procurorului de caz în distorsionarea grosolană a sensului clar al înscrisurilore slabe, privind vreo posibilă activitate infracţională a mea de complot şi de subminare a economiei naţionale, reaua-credinţă manifestă a procurorului de caz în distorsionarea grosolană a sensului clar al înscrisurilor, am onoarea să îi rog pe distinşii colegi senatori să nu voteze cererea de urmărire penală a mea pentru presupusul complot şi pentru presupusă subminarea economiei naţionale."

Distinşii colegi senatori au votat.

UPDATE - Jumătate dintre senatorii prezenţi la şedinţa Comisiei Juridice au votat împotriva avizării cererii de începere a urmăririi penale a colegului Vosganian, iar cealaltă jumătate în favoarea cererii procurorilor DIICOT.

Ajungându-se la "balotaj," senatorii au luat în considerare poziţia ministrului Vosganian, care s-a declarat nevinovat, exprimându-şi convingerea că şi colegii senatori gândesc la fel.

" sunt convins că, în adâncul sufletului, niciun parlamentar nu crede o iotă din această gogoriţă privind complotul pentru siguranţa naţională. Senatul trebuie să voteze pentru demnitatea sa, pentru statutul pe care îl care şi care a fost statuat încă de la Constituţia din 1866" a declarat Vosganian la audierile de la Senat.

Analizând datele şi ascultându-l pe Varujan Vosganian, Comisia a decis să dea aviz negativ pentru urmărirea penală a colegului lor. Cererea procurorilor DIICOT va ajunge în plenul Parlamentului, care va decide dacă Ministrul Economiei va fi urmărit penal sau nu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor