Noul Cod Penal: Adriean Videanu are o nouă încadrare juridică - abuz în serviciu

Adriean Videanu răspunde la întrebările presei, 24 septembrie 2012
Adriean Videanu răspunde la întrebările presei, 24 septembrie 2012 (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal, Adriean Videanu a fost anunţat că are o nouă încadrare juridică. Fiind audiat joi la DIICOT în dosarul Romgaz-Niculae, fostului ministru al Economiei i s-a adus la cunoştinţă că este cercetat pentru abuz în serviciu. Acest lucru este posibil deoarece noul Cod Penal nu mai prevede infracţiunea de "subminare a economiei naţionale".

Adriean Videanu este acuzat de procurorii DIICOT că în perioada în care era ministru al Economiei a luat o serie de decizii prin care ar fi favorizat firma Interagro controlată de Ioan Niculae, oferind gaze naturale la preţuri subevaluate.

În acelaşi dosar, procurorii DIICOT au cerut şi învinuirea fostului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, însă parlamentul a respins solicitarea anchetatorilor.

Acuzaţiile care i se aduc lui Adriean Videanu

Potrivit procurorilor, "Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al firmei omului de afaceri, SC Interagro SA, aducând statului un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari".

Din referatul procurorilor, reiese că, în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Videanu Adriean, în calitate de ministru al economiei, a semnat şi susţinut în Guvern acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae, acordând discount-uri substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale.

Procurorii susţin că activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae viza fapte de natură să submineze economia naţională, folosind SNGN Romgaz SA în direcţia dorită de interesele grupului infracţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne