Judecătoarei care l-a achitat pe Ioan Niculae i s-a respins cererea de abţinere în dosar

. (Photos.com)
Loredana Diacu
21.11.2013

Judecătoarea Olimpiea Creţeanu, cea care i-a achitat pe învinuiţii din dosarul "mită la PSD", a făcut cerere de abţinere în acest dosar, semnalând faptul că soţul său are un contract de arendă cu omul de afaceri Ioan Niculae, unul dintre principalii inculpaţi în acest caz. Cererea i-a fost însă respinsă.

Magistraţii ce au soluţionat cererea judecătoarei Creţeanu au ajuns la concluzia că situaţia "nu poate fi interpretată ca fiind un interes având în vedere că se invocă o relaţie contractuală începută anterior repartizării dosarului, relaţie ce nu are legătură cu soluţionarea prezentului dosar.", informează hotnews.

Conform declaraţiei sale de avere, Olimpiea Creţeanu şi sotul său deţin două terenuri în Teleorman, ambele arendate către Agro Invest SRL, la care acţionar majoritar este Interagro, compania lui Ioan Niculae. Contractele de arendă între şotul judecătoarei, Virgil Creţeanu şi Agro Invest, apar şi ele în declaraţia de avere sa Olimpiei Creţeanu pe anul 2013.

Considerând situaţia ca potenţial conflict de interese, în data de 25 iunie, judecătoarea a făcut cererea de abţinere în dosarul în care era implicat Niculae, însă cererea i-a fost respinsă.

Ioan Niculae a fost trimis în judecată de DNA în 11 ianuarie 2012, în acelaşi dosar fiind inculpaţi şi liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, unul dintre directorii Interagro, Viorel Barac, şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi de implicare în finanţarea ilegală a campaniei electorale a lui Mircea Geoană din 2009.

Conform procurorilor, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit " influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană."

Practic, Stancu i-ar fi cerut 1 milion de euro omului de afaceri Ioan Niculae, pentru a susţine campania electorală a lui Mircea Geoană. În schimbul consistentei susţineri, PSD ar fi urmat să numească la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi a SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA persoane care să susţină interesele economice ale generosului sponsor electoral.

Pentru a nu se putea face nici o legătură între Niculae şi campania lui Geoană, finanţarea urma sa fie făcută indirect, prin plăţi făcute de Niculae unor terţi, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. Astfel, o parte din bani, respectiv 150.000 de euro, ar fi fost plătiţi prin casa de sondaje INSOMAR, deţinută de Sorin Ovidiu Vintu.

Niculae şi restul inculpaţilor au fost consideraţi nevinovaţi de instanţa condusă de judecătoarea Creţeanu şi achitaţi la data de 20 noiembrie 2013. Decizia Judecătoriei Sectorului 1 nu este definitivă, putând fi contestată la Tribunalul Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor