Cei 14 foşti comunişti contestă la Curtea Constituţională desemnarea lui Sturza la funcţia de premier

Decizia preşedintelui Nicolae Timofti de a-l desemna pe Ion Sturza în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova, a fost contestată luni la Curtea Constituţională de cei 14 deputaţi care au părăsit Partidul Comuniştilor (PCRM).
Foto simbol
Foto simbol (noi.md)

UPDATE. În cadrul şedinţei de luni a Curţii Constituţionale, cei 14 foşti comunişti au solicitat, din motive necunoscute, suspendarea actului contestat anterior privind examinarea deciziei preşedintelui Nicolae Timofti de a-l desemna pe Ion Sturza în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova.

Curtea Constituţională a respins solicitarea de suspendare a acţiunii Decretului Preşedintelui RM privind desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru, în favoarea examinării în regim prioritar. Mai exact, sesizarea va fi examinată marţi, 29 decembrie la ora 10:00, se arată într-un comunicat al Curţii.

***

Cei 14 foşti membri ai PCRM au depus o sesizare la Curtea Constituţională, prin care solicită verificarea constituţionalităţii decretului semnat de preşedintele Republicii Moldova, prin care Ion Sturza a fost desemnat candidat la funcţia de prim-ministru, notează Independent.md.

Aceştia consideră desemnarea candidaturii lui Ion Sturza în fotoliul de premier drept o încălcare a legii, întrucât premierul desemnat nu are susţinerea majorităţii parlamentare şi din cauză că nu au fost şi ei la consultaţii.

Sesizarea a fost depusă la 28 decembrie 2015, fiind semnată de către Ivanov Violeta, Mîndru Victor, Balmoş Galina, Bannicov Alexandr, Golovin Boris, Gorilă Anatolie, Gudumac Elena, Mihalache Corneliu, Porcescu Petru, Reşetnicov Artur, Staţi Sergiu, Vitiuc Vladimir, Vremea Igor, Zagorodnîi Anatoli.

Precizăm că la începutul săptămânii trecute, un grup de 14 deputaţi au anunţat în cadrul unui briefing de presă că au decis să părăsească Partidul Comunist din Moldova (PCRM). Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele formaţiunii, Violeta Ivanov. Peste câteva zile cei 14 deputaţi au semnat şi declaraţia de formare a Platformei Parlamentare social-democrate „Pentru Moldova” fiind susţinută şi de cei 20 deputaţi ai Partidului Democrat.

Unii analişti politici sunt totuşi de părere că plecarea din PCRM a celor 14 ar fi fost făcută cu acordul lui liderului acestei formaţiuni, Vladimir Voronin.

De menţionat ar fi faptul că mai mulţi experţi din Moldova consideră plecarea celor 14 deputaţi din Partidul Comunist un scenariu bine pus la punct de prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care şi-a anunţat revenirea în politică cu puţin timp înainte de briefingul ţinut de cei 14.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe