Declaraţia de formare a Platformei social-democrate semnată de 34 de deputaţi

Cei 14 deputaţi care au părăsit Partidul Comunist din Moldova au semnat joi, 24 decembrie declaraţia de formare a Platformei Parlamentare social-democrate „Pentru Moldova”.
Sergiu Sîrbu, membru PD
Sergiu Sîrbu, membru PD (adevarul.ro)
Maria Maevschi
24.12.2015

În declaraţie apar semnăturile a 34 de deputaţi, mai exact membrii Partidului Democrat (PD) şi cei 14 deputaţi foşti comunişti. Ca şi când până acum n-ar fi făcut parte din Parlament, membrii Platformei se arată foarte entuziaşti, declarând că în curând vor demonstra "fapte concrete".

„Luni, împreună cu colegii mei ne-am anunţat retragerea din PCRM şi am lansat iniţiativa creării unei Platforme Parlamentare social-democrate, care astăzi (joi n.r.) s-a concretizat printr-o declaraţie semnată de 34 deputaţi. Platforma social-democrată „Pentru Moldova” este un proiect politic care va demonstra în curând prin fapte concrete determinarea noastră de a reveni la agenda reală a cetăţenilor care deja au obosit de atâta politică şi aşteaptă rezolvarea problemelor cu care se confruntă zi de zi”, a afirmat unul din cei 14 deputaţi plecaţi din PCRM, Igor Vremea.

Nefiind prima dată când comuniştii au migrat de la un partid la altul şi şi-au schimbat părerile şi vectorii de activitate, nici de această dată nu vin cu nimic nou. „Prioritatea nostra este scoaterea ţării din criza politică în care au adus-o interesele egoiste ale unor lideri de partid şi relansarea unor reforme profunde, sistemice, în domeniile cheie pentru cetăţeni”, a menţionat membrul noii Platforme, în cadrul unui briefing de presă, citat de Privesc.eu.

Mai mult, deşi discuţiile au durat doar câteva zile, consensul la care au ajuns membrii PD şi cei 14 deputaţi este uimitor, aceştia desemnând deja şi un candidat la funcţia de premier, pe care îl vor propune preşedintelui Nicolae Timofti.

„În zilele următoare cei 34 de deputaţi, membri ai Platformei social-democrate vor propune şefului statului un candidat la funcţia de prim-ministru capabil să recâştige încrederea cetăţenilor şi susţinerea pentru reforme”, a subliniat fostul deputat PCRM.

Sergiu Sîrbu, fost deputat comunist, în prezent membru al PD a mărturisit că declaraţia a fost semnată de PD şi cei 14 deputaţi, arătându-se foarte încrezător că în viitorul apropiat Moldova va avea guvern în frunte cu un premier, care în nici un caz nu va fi Ion Sturza.

„Declaraţia a fost semnată de fracţiunea PD şi cei 14 deputaţi care s-au retras din PCRM. Mai avem nevoie de 17 voturi pentru a forma o majoritate parlamentară şi pentru a vota un guvern şi fiţi siguri că avem toate şansele să găsim aceste 17 voturi în timpul cel mai apropiat. Mai mult decât atât, avem semnale că avem toate şansele să găsim cel puţin 61 de voturi pentru a vota în luna martie 2016 preşedintele ţării, pentru a evita o nouă criză politică”, a precizat Sîrbu.

Amintim că luni, 21 noiembrie, un grup de 14 deputaţi au anunţat, în cadrul unui briefing de presă că au decis să părăsească Partidul Comunist din Moldova (PCRM), anunţul fiind făcut de preşedintele formaţiunii, Violeta Ivanov. Aceştia au anunţat, totodată, că vor forma Plarforma Parlamentare social-democrată „Pentru Moldova”.

Unii analişti politici sunt de părere că plecarea dinn PCRM ar fi fost făcută cu acordul lui Voronin.

De menţionat ar fi faptul că mai mulţi experţi din Moldova consideră plecarea celor 14 deputaţi din Partidul Comunist un scenariu bine pus la punct de prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care şi-a anunţat revenirea în politică cu puţin timp înainte de briefingul ţinut de cei 14.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor