Ion Sturza, desemnat de preşedintele Timofti premier al R.Moldova

La întrevederea de luni a preşedintelui R. Moldova, Nicolae Timofti cu liderii fracţiunilor parlamentare nu s-a căzut la un consens privind primul-ministru. Astfel că preşedintele l-a ales pe Ioan Sturza pentru funcţia de premier.
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova şi om de afaceri
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova şi om de afaceri (timpul.md)

UPDATE. Preşedintele RM, Nicolae Timofti a semnat decretul prin intermediul căruia l-a desemnat pe domnul Ion Sturza în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru. „Am reieşit din faptul că dumnealui a ocupat deja acestă funcţie, are experienţă, este bine-dispus faţă de RM şi faţă de interesele ţării nostre. Sper că va reuşi să rezolve problemele cu care se confrunţă astăzi societatea, iar parlamentarii să ia o decizie pozitivă, care va corespunde cu decizia preşedintelui”, a declarat Timofti.

La rândul său, fostul prim-ministru a ţinut să-i mulţumească preşedintelui pentru încredere, menţionând că a decis să accepte pentru a fi „alături de popor, alături de preşedintele ţării în acest moment destul de complicat pentru RM. Deja mâine la prima oră voi începe consultările cu partidele politice. Voi încerca s-o fac într-o manieră maximă şi transparentă”.

***

Potrivit preşedintelui interimar al Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, citat de Privesc.eu, discuţiile nu s-au deosebit cu nimic de alte dăţi. Acesta a observat că „nu există o viziune comună a partidelor care s-au angajat în crearea unei majorităţi asupra principiului cine va avea dreptul de a înainta candidatul pentru funcţia de premier”.

La rugămintea preşedintelui nici unul din liderii de partid nu a făcut nici o dezvăluire.

Streleţ nu a dat nici un nume, menţionând că „preşedintele ne-a anunţat pe toţi că îşi rezervă dreptul să desemneze el un candidat, anunţând că cel mai probabil s-ar putea produce astăzi acest eveniment şi dacă va găsi de cuviinţă va mai convoca încă o dată liderii partidelor înainte de a lua decizia finală.”

Fără dezvăluiri concrete a ieşit de la întâlnirea cu Timofti şi liderul PD, Marian Lupu care a subliniat că decizia numirii unui şef al cabinetului de miniştri „este dreptul constituţional al preşedintelui, noi putem să cădem de acord cu ea, putem să nu cădem de acord cu ea, însă şeful statului este liber şi responsabil pentru adoptarea unor asemenea decizii”.

Atât Valeriu Streleţ cât şi Mihai Ghimpu au anunţat că nu vor vota un guvern împreună cu cei 14 deputaţi care au părăsit luni PCRM şi au anunţat că vor forma o Platformă Parlamentară.

De menţionat ar fi faptul că imediat după plecarea liderilor fracţiunilor parlamentare prezente la discuţiile cu şeful statului privind desemnarea unui prim-ministru, fostul premier, Ion Sturza a intrat la Preşedinţa Republicii Moldova, urmând să se întâlnească cu Nicolae Timofti, deşi anterior Sturza a declarat că nu se vrea în fotoliul de prim-ministru al Moldovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe