Comisia Europeană recomandă călătorii fără vize pentru georgieni şi ucraineni pe teritoriul UE

Comisia Europeană a recomandat călătorii fără vize pentru cetăţenii din Georgia şi Ucraina. Dar suspendarea cerinţelor pentru vize nu înseamnă călătorii nelimitate imediate.
O tânără stă cu un paşaport în mână în faţa unui steag al Republicii Moldova pe care este imprimat mesajul “No visa” (Fără vize).
O tânără stă cu un paşaport în mână în faţa unui steag al Republicii Moldova pe care este imprimat mesajul “No visa” (Fără vize). (Captură Foto)

Dacă totul merge conform dorinţelor Comisiei Europene, atunci cetăţenii Georgiei şi Ucrainei vor putea în curând să călătorească fără vize în interiorul Uniunii Europene. Totuşi, statele membre UE încă nu s-au decis în privinţa acestei chestiuni - existând unele semne de rezistenţă la această propunere.

Chiar înainte ca acest semnal pozitiv să fie anunţat de Bruxelles în 18 decembrie, ministrul de interne al statului german Bavaria, Joachim Herrmann, a criticat puternic decizia într-un interviu publicat în ziarul Passauer Neue Presse. “În loc să repete aceleaşi greşeli făcute în privinţa cerinţelor pentru vize pentru naţiunile din vestul Balcanilor, Europa ar trebui în cele din urmă să protejeze graniţele europene”.

În Georgia şi Ucraina, semnalul venit din partea Uniunii Europene a fost o recunoaştere a eforturilor de reformare a ambelor ţări.

În 2014 au avut loc o anulare similară a cerinţelor pentru vize pentru prima ţară din Parteneriatul Estic al UE: Republica Moldova. Acea decizie, chiar dacă a fost însoţită de o serie de critici, a avut loc pe un fundal complet diferit: nu numai politicienii din Chişinău au fost convinşi de faptul că actuala criză din Ucraina a accelerat procesul respectiv.

Mai mult, 300.000 de moldoveni au primit cetăţenie română şi s-au aflat în posesia unui paşaport UE cu ajutorul căruia puteau să călătorească nestânjeniţi în Uniunea Europeană şi chiar să lucreze acolo, conform Deutsche Welle.

Pentru ceilalţi cetăţeni ai Republicii Moldova – şi de asemenea pentru cei din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria – ridicarea cerinţelor pentru vize a fost o şansă de a cunoaşte Europa în mod direct. Iar acesta a fost un alt motiv pentru care Bruxelles-ul, în ciuda tuturor îndoielilor, a relaxat restricţiile pentru călătorie: Moldova a fost adusă mai aproape de UE.

Libertate condiţionată

Dar chiar şi călătoriile fără vize către majoritatea ţărilor UE şi în zona Schengen au fost supuse anumitor regulamente. De exemplu, moldovenii trebuie să aibă un paşaport biometric care valid cel puţin 3 luni după terminarea călătoriei planificate. Aproximativ 800.000 de cetăţeni moldoveni au un paşaport biometric, în timp ce aproximativ 2 milioane încă folosesc vechile paşapoarte. În funcţie de timpul necesar pentru procesarea sa, un paşaport biometric costă semnificativ mai mult.

În plus, moldovenii nu au voie să rămână în Uniunea Europeană mai mult de 90 de zile pe an. În unele ţări, precum Irlanda şi Marea Britanie, vizele încă sunt necesare.

Conform surselor oficiale din Chişinău, aproximativ 500.000 de cetăţeni moldoveni – 75.000 provenind din Transnistria – au beneficiat de suspendarea cerinţelor pentru vize de călătorie în primul an al implementării acestei măsuri (aprilie 2014 – aprilie 2015). Ministrul de externe Natalia Gherman a anunţat că “riscul pentru emigrarea moldovenilor în UE” a rămas în mod constant redus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe