Semnificaţia lui 14 pentru Plahotniuc: numărul necesar de voturi până la 51, fără PLDM, pentru a forma o majoritate

Plecarea celor 14 deputaţi comunişti din partidul lui Vladimir Voronin a fost comentată de societatea civilă. Mai mulţi experţi din Moldova consideră că plecarea din Partidul Comunist a fost un scenariu bine pus la punct de prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.
Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc (independent.md)

Mai mult decât atât, unii analişti politici sunt de părere că plecarea ar fi fost făcută cu acordul lui Voronin. Numărul de 14 deputaţi nu a fost întâmplător ales, având şi el o semnificaţie: acesta este numărul de voturi de care avea nevoie Plahotniuc pentru a crea o majoritate parlamentară fără contribuţia Partidului Liberal Democrat, care nu se putea decide dacă participă sau nu la negocieri.

„Toate aceste mişcări sofisticate nu au alt scop decât crearea acestei majorităţi matematice pentru depăşirea, cum crede PD, a crizei sau a polemicii între PD şi PLDM, cine are dreptul să înainteze prim-ministrul. Cei care au ieşit nu au fost ghidaţi de dorinţa de a contribui la reformarea RM, la integrarea europeană. Au ieşit fiind stimulaţi sau forţaţi să o facă de Plahotniuc şi anturajul său. Sunt nişte încercări disperate de a-l impune pe Timofti să înainteze candidatura PD-ului la postul de prim-ministru”, a declarat analistul politic Alexei Tulbure, citat de Jurnal.md.

Jurnalistul şi membrul Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, Vasile Năstase, subliniază că liderului comunist i-a rămas exact numărul de deputaţi de care are nevoie ca PCRM să poată exista ca fracţiune parlamentară.

„Scenariul lor este următorul: un grup de deputaţi ai lui Voronin, sfătuiţi în toiul nopţii de Plahotniuc, au părăsit acest partid, lăsându-i lui Voronin exact atâţi oameni încât să poată avea o fracţiune parlamentară. Au constituit această adunătură social-democrată, iar scopul lor este de a uşura misiunea lui Ghimpu să voteze o alianţă de mercenari şi să spună că de fapt, el nu mai votează cu Voronin”, a menţionat Năstase.

Astfel, reprezentanţii Consiliului Marii Adunări Naţionale au făcut un apel către Mihai Ghimpu, precum şi către Iurie Leancă, să nu voteze pentru candidatul înaintat de democraţi în calitate de prim-ministru, explicând că pentru popor aceasta nu va însemna decât trădare şi periclitarea cursului european al Moldovei.

Voronin se victimizează

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, acuză Partidul Democrat (PD), în special pe Marian Lupu de faptul că a rămas fără o treime din deputaţi. De menţionat ar fi faptul că înainte de a fi pus în fruntea PD, acesta a fost deputat comunist, iar după plecarea sa din PCRM, Voronin nu a încetat să-l numească „trădător”.

Acum, Voronin sugerează că Lupu ar sta în spatele celor 14 deputaţi care au părăsit luni PCRM, încercând să adune în jurul său o echipă de trădători, pentru a nu se simţi „unicul trădător în istorie”. În schimb, potrivit sursei citate, despre ohigarhul Vlad Plahotniuc, acesta a evitat să vorbească, menţionând doar că decizia omului de afaceri de a reveni în politică îi aparţine, de parcă nu ar avea nici o legătură cu cei 14 deputaţi care au ieşit din PCRM.

Pretinzând că nu ştie cine i-ar fi motivat pe deputaţi să-l părăsească, Voronin a mărturisit totuşi că înţelege faptul că „au fost tratative secrete. Astăzi am aflat că ei nici nu ştiau unul de altul şi că ieri în faţa camerei se întrebau: „A, şi tu eşti aici?” Unul mă informa regulat că cineva tot îi propune nu ştiu ce, dar tot s-a dus cu ei. N-au socotit de cuviinţă să discute cu preşedintele partidului. N-au avut răbdare. Se vede că nu au plecat de capul lor, că i-a împins cineva din spate”.

Evitând să vorbească despre Plahotniuc, Voronin s-a încumetat să învinuiască românii de faptul că a rămas fără 14 deputaţi. „Vedeţi câţi oaspeţi din diferite ţări. Toţi au interese. Poate şi neamul vostru românesc.”, a dat de înţeles Voronin.

Alianţe dubioase

După ce mai bine de două luni nu s-a putut ajunge la nici un consens, unii politicieni din Moldova par să vrea să formeze peste noapte o majoritate parlamentară şi un guvern în frunte cu un prim-ministru.

Imediat după anunţul făcut de controversatul oligarh, Vlad Plahotniuc de revenire în politică, 14 deputaţi din PCRM au declarat că părăsesc fracţiunea urmând să formeze împreună cu PD o Platformă Social-Democrată, iar la scurt timp aceştia s-au întâlnit şi cu prim-vicepreşedintele PD.

„Platforma parlamentară social-democrată prinde deja contur, pentru că există mai multe idei şi viziuni comune. PSDM (Platforma social-democrată din Moldova) are perspective politice de lungă durată, fiind în esenţă o platformă largă”, se arată într-un comunicat de presă al celor 14 deputaţi.

În acelaşi comunicat se mai menţionează şi faptul că „prim-vicepreşedintele PD a susţinut ideea de a fi creată o platformă social-democrată în Parlament - un grup politic puternic, cu deputaţi care au viziune şi scopuri comune şi care sunt gata să ofere noului guvern un suport politic consistent pentru realizarea reformelor dificile pe care urmează să şi le asume”.

Pe de altă parte analistul politic, Valentin Dolganiuc este de părere că acest spectacol jucat pe scena politică din Moldova nu este altceva decât „un scenariu foarte bine regizat de către Plahotniuc, care îşi creează o majoritate parlamentară prin şantaj pentru că persoanele pe care el le-a eliminat de acolo sunt şantajabile. Plahotniuc foloseşte două instrumente, şantajul sau banul, sau îi cumpără sau îi şantajează”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe