CEDO decide: Convorbirile telefonice între avocat şi client pot fi interceptate pentru urmărirea avocatului

Interceptarea convorbirilor între avocaţi şi clienţii lor nu încalcă secretul profesional, câtă vreme vizat este avocatul, nu clientul, a decis CEDO.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Wikipedia)

Convorbirile telefonice între un avocat şi clientul său pot fi interceptate în interesul justiţiei pentru urmărirea avocatului, nu însă a clientului, a decis joi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), relatează AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, CEDO a fost sesizată de doi avocaţi francezi, care au invocat încălcarea secretului profesional în ancheta din dosarul Buffalo Grill, dosar vizând un lanţ francez de restaurante suspectat că a vândut carne de vită importată din Marea Britanie, în pofida embargoului impus în urma scandalului "vacii nebune". În acest dosar s-a dispus ulterior neînceperea urmăririi penale.

Avocaţii francezi au contestat utilizarea de către justiţia franceză a ascultărilor unor conversaţii cu clientul lor, preşedintele-director general şi fondator al Buffalo Grill, Christian Picart. Interceptările făceau posibilă suspectarea avocaţilor de încălcarea secretului profesional şi de ultraj la adresa unui magistrat.

Curtea de Casaţie franceză, sesizată în acest dosar, a autorizat această deviere de la principiul confidenţialităţii între un inculpat şi avocatul său, din momentul în care avocatul poate fi suspectat de o infracţiune, chiar şi fără legătură cu ancheta în curs.

AFP mai arată că această jurisprudenţă a permis justiţiei franceze să valideze în martie 2015 legalitatea ascultărilor convorbirilor între Nicolas Sarkozy şi avocatul său, Thierry Herzog, pus sub acuzare împreună cu fostul preşedinte francez, sub suspiciunea de corupere a unui magistrat.

Cazul ascultării convorbirilor între Nicolas Sarkozy şi avocatul Thierry Herzog este instrumentat în continuare de procurori. Sarkozy este suspectat că a încercat să obţină, la începutul lui 2014, prin intermediul lui Herzog, informaţii secrete de la un înalt magistrat al Curţii de Casaţie în legătură cu o procedură privind confiscarea agendelor sale în afacerea Bettencourt, în care a obţinut neînceperea urmăririi penale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne