Veteranii războiului de pe Nistru îşi revendică drepturile recunoscute de CEDO

Teama că îşi pot pierde locuinţele în orice moment i-a scos în stradă pe veteranii şi refugiaţii războiului din stânga Nistrului.
Refugiaţii transnistreni protestează în faţa Guvernului RM (Epoch Times România)
Anişoara Chiriac
08.06.2016

Câteva zeci de veterani şi refugiaţi ai războiului de pe Nistru au protestat miercuri în faţa clădirii Guvernului de la Chişinău pentru că, potrivit acestora, statul îi împiedică să-şi ia în proprietate locuinţele primite de la autorităţile locale în pofida mai multor decizii judecătoreşti. Există şi o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului, potrivit căreia veteranii de pe Nistru au dreptul la locuinţe gratuite.

Autorităţile guvernului, pe de altă parte, insistă că problema are o istorie lungă şi deci necesită o abordare mai complexă. Mai mult, potrivit consilierului responsabil de problemele veteranilor de război, Ion Corobceanu, actualul guvern doreşte soluţionarea acestei probleme cât mai curând implementând în acest sens un plan de acţiuni ce are ca scop îmbunătăţirea situaţiei veteranilor care au participat la războiul de pe Nistru în 1992.

Astfel, mai mulţi refugiaţi şi veterani ai războiului de pe Nistru s-au adunat în faţa guvernului de la Chişinău pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de autorităţi care, potrivit acestora, nu numai că refuză să asigure o existenţă decentă veteranilor de război, dar şi mimează orice încercare de a soluţiona problema locuinţelor pentru refugiaţii din Transnistria.

O protestatară prezentă la eveniment, Tamara Tuntulescu, a remarcat că Moldova nu se poate apropia de Uniunea Europeană în cazul în care statul nici măcar nu le poate asigura locuinţe refugiaţilor şi veteranilor, scăpaţi din gloanţele gardiştilor.

Preşedintele grupului de refugiaţi şi veterani al războiului de pe Nistru, Anatol Bîzgu a detaliat problema cu care se confruntă protestatarii: „Nemulţumirea veteranilor şi a refugiaţilor de război constă în faptul că autorităţile publice locale şi naţionale nu vor să execute deciziile de judecată, ale Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Încă de pe 20 februarie anul curent, când am reprezentat grupul de refugiaţi la o întâlnire cu prim-ministrul am prezentat un demers prin care am insistat ca organul executiv să insiste ca autorităţile centrale şi locale să respecte deciziile judecătoreşti şi să asigure cu locuinţe refugiaţii şi veteranii războiului de pe Nistru”.

Potrivit lui Bîzgu, guvernul nu numai că ignoră aceste decizii judecătoreşti, dar şi oferă ca soluţie privatizarea acestor locuinţe la un preţ exagerat.

„Locuinţele pot fi privatizate doar în cazul în care locuitorii acestor apartamente plătesc suma de 11 mii lei pentru un metru pătrat. Ce fel de susţinere din partea statului putem vorbi a veteranilor în cazul în care apartamentele de lux comerciale au aproximativ acelaşi preţ?”, se întreabă Bîzgu indignat.

Liderul Mişcării Refugiaţilor Transnistreni a ţinut să precizeze că locuinţele primite de către veterani au o calitate inferioară. Respectiv, sumele exorbitante pe care le cer autorităţile acum de la veterani şi refugiaţi sunt complet nejustificate. „După ce lumea a investit în aceste apartamente, unica soluţie oferită de către stat este ca ei să le procure la o sumă de piaţă. Pentru un apartament cu trei odăi, un veteran de război ar trebui să plătească peste 800.000 MDL”, a mai punctat Bîzgu.

„Situaţia cu care vă confruntaţi poate fi rezolvată doar prin dialog şi participare constructivă”, a fost propunerea Consilierului pe problemele veteranilor, Ion Corobceanu. Ulterior, manifestanţii au fost invitaţi de către reprezentanţii executivului la o discuţie cu membrii altor ministere şi consilierii prim-ministrului pe data de 9 iunie, la ora 14:00.

Primăria Chişinău le-a repartizat refugiaţilor transnistreni apartamente în două blocuri din sectorul Ciocana al Capitalei. Consiliul Municipal a decis că refugiaţii îşi vor putea cumpăra locuinţele abia după ce autorităţile vor rambursa creditul în valoare de 3,2 milioane de euro, contractat în 2007 de la BERD. Veteranii nu au fost de acord cu această decizie şi au atacat-o în instanţă, unde au obţinut câştig de cauză. Potrivit unei hotărâri a Curţii Supreme de Justiţie din 2013, decizia Consiliului Municipal Chişinău care interzicea privatizarea apartamentelor din municipiul Chişinău construite de către autorităţile municipale, în care aceştia locuiesc, a fost anulată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor