Cea mai bătrână fiinţă vie din lume
alte articole
Cea mai longevivă fiinţă vie din lume a fost descoperită în Europa de către un grup de cercetători care au ucis-o accidental în timpul testelor de laborator.
Un tip de scoică din specia Quahog, care trăieşte la mare adâncime, a fost descoperită pe fundul Oceanului Atlantic, lângă Islanda, în 2006. Conform procedurii obişnuite, aceasta a fost pusă într-un congelator. Când oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bangor au examinat-o au ajuns la concluzia că avea 400 de ani. Din păcate, a murit la scurt timp după aceea.
Studiul mai aprofundat realizat după moartea sa a arătat că această scoică Quahog a avut de fapt 507 ani, deci, în cazul în care ar fi rămas în viaţă ar fi fost cel mai longeviv animal din lume.
"Prima dată am greşit şi poate că ne-am grăbit puţin cu publicarea rezultatelor noastre ", a declarat, pentru Science Nordic, dr. Paul Butler de la Facultatea de Ştiinţe oceanice a Universităţii din Bangor, "Dar astăzi suntem absolut siguri că-i ştim vârsta exactă."
Cochilia de Quahog creşte cu un strat în fiecare an, iar oamenii de ştiinţă îi calculează de obicei vârsta tăind cochilia în jumătate şi numărând liniile, un proces foarte similar cu modul în care se determină vârsta arborilor prin numărarea inelelor de pe trunchi. Cu toate acestea, liniile de pe cochilia de Quahog, numit Ming, s-au strivit creând confuzie cu privire la adevărata sa vârstă. Se crede că acesta s-a născut în 1499.
"Vârsta a fost confirmată cu o varietate de metode, inclusiv metodele de datare geochimică, precum cea cu carbon-14. Deci acum sunt foarte sigur că s-a determinat vârsta exactă ", a declarat biologul marin, Rob Witbaard, de la Institutul Royal Netherlands de Cercetări Marine. "Dacă există vreo marjă de eroare, aceasta poate fi doar de unul sau doi ani."