Cel mai mare dinozaur de pe Pământ face primii paşi în noua simulare pe calculator

Model de Argentinosaurus din grădina ştiinţifică Clore din cadrul Institului Ştiinţific Weizmann
Model de Argentinosaurus din grădina ştiinţifică Clore din cadrul Institului Ştiinţific Weizmann (http://commons.wikimedia.org/)

Argentinosaurus este unul dintre cei mai mari dinozauri, însă oamenii de ştiinţă nu erau siguri, până acum, de modul cum tropăia el mai exact pe Pământul Cretacic. Folosind modele sofisticate pe calculator, cercetătorii au construit o variantă digitală a lui Argentinosaurus, ceea ce i-a ajutat să-l „vadă” pe dinozaur făcând primii săi paşi în ultimii 94 de milioane de ani, informează Livescience.

O echipă de cercetători condusă de Bill Sellers, profesor în biologie evoluţionistă în cadrul Universităţii Manchester din Anglia, a folosit lasere pentru a scana scheletul lung de 40 de metri al lui Argentinosaurus huinculensis. Apoi oamenii de ştiinţă au creat modele avansate pe calculator pentru a recrea modul în care dinozaurul mergea şi alerga.

“Dacă vrei să-ţi dai seama cum păşeau dinozaurii, cea mai bună abordare este simularea pe calculator” afirmă Sellers. “Acesta este singurul mod în care putem aduce împreună toate bucăţile de informaţii pe care le avem despre dinozaur şi astfel putem reconstitui felul în care acesta se mişca odată”.

Anterior se considera că dimensiunea voluminoasă a lui Argentinosaurus ar fi putut conduce la probleme de mers, dar noile simulări arată că dinozaurul masiv de 88 de tone putea să ajungă la un ritm de mers de aproximativ 8 km/h.

“Noul studiu demonstrează cu claritate că dinozaurul era mai mult decât capabil să se plimbe pe câmpiile cretacice din actuala Patagonia, în America de Sud” afirmă Lee Margetts, un specialist în simulări de înaltă performanţă în inginerie şi cibernetică din cadrul Universităţii Manchester.

“Importanţa acestei simulări se datorează faptului că aceşti dinozauri nu se aseamănă cu niciun animal aflat în viaţă astăzi, astfel că nu putem copia pur şi simplu un animal modern”, explică Sellers. “Sistemul nostru funcţionează doar cu informaţiile pe care le avem despre dinozaur şi prezice cele mai bune tipare posibile de mişcare.”

Cercetătorii doresc să studieze cum se deplasează diferite creaturi în viaţă cât şi cele dipărute, pentru a putea înţelege mai bine locomoţia oamenilor.

“Toate vertebratele de la oameni la peşti împart aceiaşi muşchi, oase şi articulaţii de bază”, afirmă Sellers. “Pentru a înţelege cum funcţionează acestea, putem compara cum sunt folosite la animale diferite şi cele mai interesante situaţii sunt găsite de cele mai multe ori la extreme. Argentinosaurus este cel mai mare animal ce a păşit pe suprafaţa Pământului şi înţelegerea modului în care a făcut-o ne va spune multe lucruri despre performanţa maximă a sistemului vertebral musculo-scheletic. Trebuie să ştim multe despre acest lucru pentru a înţelege mai bine cum funcţionează acesta la noi, oamenii.”

Modelarea mişcării diferitelor animale poate ajuta de asemenea cercetătorii să construiască roboţi mai eficienţi.

“În mod similar, dacă vrem să construim roboţi cu picioare mai zdravene, trebuie să ştim mai multe despre mecanica picioarelor într-o gamă întreagă de animale şi nimeni nu are picioare mai mari şi mai puternice ca Argentinosaurus”, afirmă Sellers.

Sellers şi colegii săi din cadrul Universităţii din Manchester plănuiesc să folosească aceeaşi tehnică pentru a recrea mişcările altor dinozauri, inclusiv Triceratops, Brachiosaurus şi regele dinozaurilor carnivori, Tyrannosaurus Rex.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură