Ce urmează pentru români, dacă PSD şi PNL vor continua să guverneze? Fost ministru al Economiei, scenariu sumbru

Marcel Ciolacu (Captură video)
Loredana Diacu
04.07.2024

Întrebat la ce se aşteaptă în materie de politici economice dacă, după alegerile parlamentare, PSD şi PNL vor continua să conducă ţara în tandem, fostul ministru (USR) al Economiei Claudiu Năsui a lansat un scenariu îngrijorător - TVA unic la toate produsele, impozit pe venit de 16% şi restructurări ale uriaşului aparat bugetar doar pe hârtie...

"TVA-ul va fi cu cotă unică pentru toate produsele. Or să spună că ei nu cresc taxele, că ei de fapt nu cresc taxele, doar renunţă la excepţii. Şi asta înseamnă să facă o creştere foarte puternică a TVA-ului, pentru că acum alimentele sunt pe 9%.

Deci va creşte şi piaţa neagră, vânzările la negru, fără bon, şi aşa mai departe, pentru că deodată va fi rentabil să faci aşa. Ceea ce este o problemă şi pentru producătorii mari, căci ei nu pot lucra la negru, şi atunci o să aibă concurenţă neloială de la cei mai mici, o serie întreagă de probleme. Şi asta ştiu şi ei că se va întâmpla...

Ce am văzut vehiculat este cota de 21% la TVA. Adică nu doar că elimină cotele de TVA mai mici pe care le avem acum pe unele segmente, ci o să crească şi cota totală de la 19% la 21%. Şi TVA este cel mai mare aducător de bani la bugetul de stat.

Deci e taxa principală din care se finanţează statul român. Şi asta e o chestie constantă şi prin Europa, pentru că e o taxă regresivă, o plăteşte toată lumea, e destul de invizibilă, consumatorii nu o separă de preţ", a declarat Năsui pentru Epoch Times.

Potrivit fostului ministru, ne putem aştepta şi la creşterea impozitului pe venit la 16%.

"Doi, o să crească impozitul pe venit la 16%, o să zică că vor să facă cotă unică cu adevărat, adică dacă e 16% impozitul pe profit, să fie 16% şi impozitul pe venit. O să zică că se revine de fapt la 16%, pentru că, într-adevăr, a fost la 16%, a scăzut la 10% în momentul în care au crescut taxarea prin contribuţii. Diferenţa e că ei acum nu vor să mai scadă contribuţiile, o să lase contribuţiile la valoarea de sus şi o să crească impozitul pe venit.

Deci înseamnă taxe şi mai mari pe muncă, unde România are deja cele mai mari taxe din Europa. Adică, cum nu se putea mai rău.

Şi toate astea, evident, înseamnă mai multă sărăcire, mai puţine investiţii şi activitate economică şi mai multe resurse din pixul politicienilor. Deci va fi şi mai important cine e ministrul, ce schemă de ajutor face, cui îi dă bani, cui nu îi dă, şi aşa mai departe. Adică e şi mai multă putere în mâna statului", a adăugat Năsui.

Cât despre restructurări şi reorganizări promise de Guvern, fostul ministru le consideră promisiuni goale de conţinut. El susţine că restructurările pe care Ciolacu le tot anunţă nu sunt reale sau de impact, ci doar de ochii lumii. Motivul? Instituţiile şi companiile de stat sunt pline de pile şi e limpede că pesediştii nu or să-şi dea afară propriii oameni, crede Năsui.

"Se desfiinţează posturi vacante. Şi, de fapt, sunt restructurări doar de ochii lumii. Şi vă dau exemplu de la Ministerul Muncii, unde de bine ce au restructurat ministerul, au scăzut doar patru posturi. Patru posturi dintr-un minister mamut!

La Ministerul Economiei, iarăşi, pe care l-am condus opt luni de zile, aveau o reţea de agenţii de IMM-uri care trebuia pur şi simplu desfiinţată, n-are niciun sens, IMM-urile nu au nevoie de agenţii de stat. Le-au comasat. Eu am crezut că o să reducă din ele. Aşa părea. Şi, de fapt, ele, mai puţine agenţii, vor avea mai mult personal. N-am făcut nicio economie, dimpotrivă, pentru că sunt mai scumpi.

Deci asta e, până la urmă, problema lor fundamentală, că au activ de partid de angajat la stat. Ei, în momentul în care ar fi să facă o reformă adevărată, se vor trezi cu probleme în propria lor ogradă. Că oamenii pe care i-ar da afară sunt cei care-i susţin în funcţiile pe care le ocupă.

Şi de-aia, PSD şi PNL nu prea au cum să facă aceste reforme de care România are nevoie. Deci trebuie ca la guvernare să vină un partid care nu are grosul oamenilor angajaţi deja la stat. Şi care mai are şi dorinţa şi viziunea să facă această reorganizare", a subliniat Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor