Ce reprezinta amenda judiciara in procesul penal?

Epoch Times România
01.07.2011

Ce reprezinta amenda judiciara in procesul penal?

Amenda judiciara este o sanctiune procesuala, aplicabila in caz de savarsire a vreuneia dintre abaterile judiciare prevazute de Codul de procedura penala. Totodata, mai reprezinta si o masura procesuala de constragnere ce se aplica in scopul asigurarii ordinii stabilite de legislatia procesual-penala privind desfasurarea urmaririi penale, judecarea cauzei si executarea sentintei

Potrivit art. 201 alin (1) din Codul de Procedura Penala din R. Moldova (CPP), amenda judiciara este o sanctiune in bani, aplicata de catre instanta de judecata persoanei care a comis o abatere in cursul procesului penal.

In opinia doctrinarului Vintila Dongoroz, rolul amenzii este de a asigura desfasurarea normala a activitatii procesuale prin efectuarea corecta si la timp, de catre subiectii procesuali, a indatoririlor ce le revin potrivit legii.

Conform art. 201 alin. (2) art. CPP, se observa ca marimea amenzii si anume amenda judiciara se aplica in proportie de 1 la 25 unitati conventionale.

Care sunt abaterile disciplinare se sanctioneaza cu amenda?

Constituie abatere procesuala si se sanctioneaza cu amenda:

1) Neindeplinirea de catre orice persoana prezenta la sedinta de judecata a masurilor luate de catre presedintele sedintei.

Abaterea consta in incalcarea disciplinei sau a ordinii in sedinta de judecata si poate fi savarsita in faza de judecata, in orice etapa si chiar in faza urmaririi penale.

2) Neexecutarea ordonantei sau a incheierii de aducere silita.

Abaterea procesuala respectiva poate fi savarsita de catre cei care sunt obligati conform legii sa execute hotararea de aducere silita, prin neanuntarea la timp a imposibilitatii executarii sau nejustificarea neexecutarii ordonantei sau hotararii.

3) Neprezentarea nemotivata a martorului, expertului, spcialistului, interpretului, traducatorului sau aparatorului legal, citati la organul de urmarire penala sau instanta, precum si a procurorului si neinformarea acestora despre imposibilitatea prezentarii, cand prezenta lor este obligatorie.

4) Tergiversarea de catre expert, interpret sau traducator a executarii insarcinarilor primite.

Aceasta abatere consta in refuzul de a indeplini la timp sarcina privitoare la efectuarea expertizei sau a traducerii inscrisului, actiuni ce urmeaza a se demonstrata ca nu au fost executate cu rea-vointa.

5) Neluarea de catre conducatorul unitatii in care urmeaza sa se efectueze o expertiza, a masurilor necesare pentru efectuarea acesteia.

Aceasta fapta este reglementata de art. 149 CPP.

6) Neindeplinirea obligatiei de prezentare, la cererea organului de urmarire penala sau a institutiei, a obiectelor sau a documentelor de catre conducatorul unitatii sau persoanele insarcinate cu aducerea la indeplinirea a acestei obligatii.

7) Nerespectarea obligatiei de pastrare a mijloacelor de proba.

8) Alte abateri pentru care Codul de procedura penala prevede amenda judiciara:

  1. Neexecutarea hotararii de suspendare provizorie din functie de catre administratia locului de munca (alin. (4) art. 200 CPP).
  2. Neindeplinirea de catre asistentul procedural a obligatiilor prevazute in art. 82 CPP.
  3. Inaintarea cererii de recuzare in mod repetat cu rea-credinta si in mod abuziv, cu scopul de a tergiversa procesul, de a deruta judecata sau din alte intentii rauvoitoare de catre parti la proces.

Cine este in drept sa aplice si sa decida aplicarea amenzii judiciare?

Amenda judiciara se aplica de catre judecatorul de instructie pentru abaterile comise in cursul urmaririi penale, la cererea persoanei care efectueaza urmarirea penala. Astfel, ofiterul de urmarire penala sau procurorul vor intocmi un demers motivat, in care se va expune esenta abaterii procesuale, anexand materialele ce confirma incalcarile admise.

Examinarea demersului privind aplicarea amenzii judiciare se face de judecatorul de instructie, cu participarea persoanei care a inaintat demersul si a persoanei care a comis abaterea procesuala.

Incheierea judecatorului de instructie pronuntata in acest sens poate fi atacata cu recurs la instanta ierarhic superioara (Curtea de Apel) de catre persoana careia i-a fost aplicata amenda.

Pentru abaterile comise in cadrul judecarii cauzei, amenda judiciara se aplica de catre instanta care judeca cauza, iar incheierea privind aplicarea amenzii se include in procesul-verbal al sedintei.


Valentina Stratulat este licentiata in dreptul penal si master in dreptul constitutional si administrativ in R. Moldova

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor