“Vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar” – Bolojan, despre modificările ce vor fi aduse Senatului

Ilie Bolojan (Captură video)
Andrei Popescu
22.01.2025

Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a discutat, miercuri, în timpul unei conferinţe de presă pe holurile instituţiei, despre măsurile ce vor fi luate pentru reducerea cheltuielilor şi reorganizarea acesteia, inclusiv organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor din Senat şi reducerea numărului de posturi.

“Am constatat în aceste zile de când sunt preşedinte al Senatului câteva acumulări negative, care nu pot fi contestate. Care sunt acestea? La Senat, în loc ca persoanele care sunt pe cabinetele demnitarilor să vină cu aceştia şi să plece cu aceştia, aşa cum este practica peste tot, din administraţia publică până la Guvern, a fost posibilă angajarea directă, pe durata nedeterminată. Prin urmare, de-a lungul ciclurilor electorale, au fost angajări peste angajări şi am ajuns în situaţia în care o persoană care ocupă o funcţie de conducere, de exemplu, în Senat, nu-şi poate aduce niciun colaborator, ci găseşte nişte oameni aduşi de ceilalţi ocupanţi din ciclurile anterioare, a căror pregătire poate fi discutabilă, ale căror preocupări sunt total diferite de agenda demnitarului”, a precizat liderul PNL.

De asemenea, şeful Senatului a transmis că instituţia va organiza concursuri pentru a asigura un aparat “profesionist şi eficient”, adăugând că a constatat că “avem în multe locuri un personal supradimensionat”.

“Vă rog să îl întrebaţi pe domnul Ghinea în ce situaţie şi-a găsit cabinetul, ca să dau doar un exemplu. Prin urmare, trebuie să urmăm această lege a normalităţii: vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar, astfel încât acesta să dea randamente, să îşi selecteze o echipă de profesionişti” a continuat el.

În plus, Bolojan a afirmat că a constatat “structuri funcţionale ale Senatului care sunt stabilite ca direcţii generale cu foarte puţini oameni”, fiind de părere că “nu poţi să ai o direcţie generală doar pentru ca cineva să aibă o funcţie de director general fără să aibă nişte personal justificat în subordine”.

“Am constatat că, de multe ori, prezenţa fizică la locurile de muncă lasă de dorit, sens în care şi aici trebuie luate măsuri. Una peste alta, cred că avem nevoie să avem un personal corect dimensionat, trebuie să avem un personal profesionist în aşa fel încât să nu risipim banul public, iar Senatul să fie o instituţie care dă un exemplu, pentru că nu ne putem permite să cerem altora să facă aceste lucruri, să nu risipească banii publici, dacă noi nu dăm acest exemplu”, a mai spus Bolojan.

În cadrul aceleaşi conferinţe, preşedintele Senatului a explicat că, în urma analizelor ce ţin de “eliminarea sinecurilor”, am propus Biroului permanent al Senatului o nouă organigramă.

“Această organigramă a fost avizată, şi cele două memorandumuri, şi odată cu aprobarea acesteia, în primele zile ale lunii februarie, odată cu începerea sesiunii ordinare, ea va deveni obligatorie şi, în următoarea perioadă, vom avea această reorganizare de activitate în aşa fel încât, cel mai târziu la finalul lunii martie, această operaţiune să se finalizeze. Asta înseamnă că de la 796 posturi în total vom avea aproximativ 618 posturi”, a continuat el, adăugând că asemenea măsuri vor conduce la economii semnificative fără a afecta activitatea Senatului.

În ceea ce priveşte măsurile de reducere a cheltuielilor de funcţionare ale Senatului, Bolojan a explicat că “aveam o flotă foarte mare de maşini, aveam cheltuieli de funcţionare destul de mari şi al 2-lea memorandum rezolvă această problemă prin reducerea numărului de maşini, deci a flotei, prin reducerea cotelor de combustibil cu 20% în aşa fel încât să ne putem desfăşura activitatea, dar în condiţii cât se poate de civilizate şi la cheltuielile rezonabile”.

În plus, Bolojan a discutat şi despre îmbunătăţirea calităţii procesului legislativ, afirmând:

“Vom lucra şi miercuri în plen, iar joi vor fi organizate dezbaterile publice în aşa fel încât, în urma acestui pachet de activităţi extins, pe de o parte, să ne putem argumenta mai bine proiectele legislative, să le putem analiza mai bine, joia să beneficiem de sfaturile experţilor care vor veni la dezbateri şi, per total, calitatea legilor şi actelor emise de Parlament să fie cât mai bună”.

“În ceea ce priveşte regulamentul de funcţionare, avem un regulament pe baza căruia vom lucra. Ne propunem să fim în situaţia în care să preluăm cele mai bune practici din regulamentul Parlamentului European, în aşa fel încât în sălile de plen să avem un dialog civilizat, să descurajăm agresivitatea şi să-i sancţionăm pe cei care nu respectă regulile bunului-simţ în şedinţele Senatului României”, a mai afirmat el.

Totodată, şeful Senatului a precizat că “una din competenţele principale este controlul parlamentar şi Parlamentul cred că trebuie să-şi întărească această autoritate”.

“Avem foarte multe instituţii în coordonare care, din punctul meu de vedere, o parte sunt scăpate de sub control şi este nevoie de exercitarea controlului parlamentar, în aşa fel încât să fim în situaţia în care acestea să lucreze pentru cetăţeni”, a conchis el.

În timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri, Bolojan a fost întrebat ce economii va face Senatul prin “demiterea” a aproximativ 200 dintre angajaţii instituţiei şi de ce a fost luată această măsură acum:

“Colegii care vor pleca nu vor fi demişi de nimeni. Peste tot, unde numărul de posturi de execuţie va fi mai mic decât cel actual, conform legii, se vor organiza concursuri. Aceste concursuri nu vor fi organizate de preşedintele Senatului sau de membrii Biroului Permanent ci, conform legii, de echipele stabilite de către conducerea funcţionarilor publici din instituţie. Sunt foarte corect.

Şefii de servicii, directorii vor avea două posibilităţi. Să facă nişte concursuri corecte şi să îi păstreze pe cei care sunt profesionişti şi lucrează. Perfect. Şi, dacă cumva le va trece prin cap să facă nişte concursuri care nu ies corect, înseamnă că vor trebui să lucreze pentru cei pe care îi protejează, pentru că nu vor mai avea foarte multe posturi de oameni care nu îşi justifică existenţa”, a răspuns Bolojan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor