Ce jocuri face Ciolacu? "L-a prins de haină pe Predoiu ca să vadă că PSD ar putea găsi puncte de intersecţie cu UDMR şi AUR"

Marcel Ciolacu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
01.07.2024

Politologul Andrei Ţăranu a vorbit, la Digi24, despre jocurile de culise pe care le-ar face Marcel Ciolacu, care a convocat partidele parlamentare la consultări pe data alegerilor prezidenţiale, după ce nu s-a înţeles cu colegii de coaliţie de la PNL.

"Să ştiţi că folosim acest pachet de concept, potenţial de coaliţie şi potenţial de şantaj. Partidele care au potenţial de coaliţie sunt partide pe care le numim "catch-all", adică sunt partide care reuşesc să aibă teme din foarte multe subiecte, să se înţeleagă cu majoritatea partidelor şi să încerce să atragă electorat din toate părţile. Partidele care au potenţial de şantaj sunt acele partide care sunt fie insuficient de mari, fie insuficient de abile, astfel încât să fie la guvernare şi să poată să-şi şantajeze partenerul de guvernare, în funcţie de acesta rămânând sau nu stabilă guvernarea respectivă", a declarat Andrei Ţăranu.

Întrebat dacă are PNL potenţial de şantaj acum, profesorul de ştiinţe politice a negat: "PNL, aşa cum se vede, nu are potenţial de şantaj. Şi foarte interesant, nici potenţial de coaliţie nu prea pare să aibă, în timp ce PSD tocmai a aruncat această formulă de şantaj. Cum s-a spus, dacă vreţi să plecaţi de la guvernare, pe motive mai degrabă închipuite, atunci ne orientăm spre cei din opoziţie şi vedem cu cine putem să păstrăm această guvernare până la momentul alegerilor prezidenţiale".

La remarca jurnalistului că este inevitabilă ruperea coaliţiei, pentru că dacă ne uităm în trecut, în 2009 coaliţia era PSD-PNL, în 2014 coaliţia era PSD-PNL, şi ambele s-au rupt înaintea prezidenţialelor, Andrei Ţăranu a replicat:

"Evident, aveţi perfectă dreptate, dar ce a făcut domnul Ciolacu astăzi este invers. Când PNL încerca să sară din barca acestei guvernări, el practic l-a prins de haină prin intermediul ministrului de Interne. Şi dacă vă aduceţi aminte, în 2009 tot ministrul de Interne a fost cuiul lui Pepelea în acel guvern. Aici l-a prins de haină pe domnul Predoiu, care este în acest moment şi el la negocieri cu opoziţia, tocmai ca să vadă că PSD ar putea să găsească nişte puncte de intersecţie cu UDMR, poate cu AUR, astfel încât să reziste la guvernare şi fără PNL în următoarele 3-4 luni. Or, acesta ar fi un dezastru pentru PNL, nemaifiind nici la guvernare şi având şi planul că este un partid în care nu te poţi încrede, adică nu are potenţial de coaliţie şi faptul că unii dintre noii aleşi locali se vor trezi că nu mai au acces la resurse".

Întrebat ce arată faptul că unii lideri PNL cred că Nicolae Ciucă, în eventualitatea că ar candida, ar putea să nu intre în turul doi, profesorul a răspuns tranşant că "arată realism".

"Dacă ne uităm pe toate cifrele, pe toate sondajele, inclusiv cele care au fost făcute teoretic doar pentru PNL şi au ajuns pe diverse canale şi publice, toate îl arată pe domnul Nicolae Ciucă fiind pe locul 4, chiar şi sub George Simion. Mulţi PNL-işti care au o existenţă politică întreagă, care au cunoştinţe de sociologie, cum se fac alegerile etc., ştiu că domnul Ciucă este un candidat dificil, să mă exprim aşa. Nu ştie foarte bine să vorbească, nu are o carismă extraordinară, nici nu pare a fi un liberal în sensul clasic al cuvântului, mai ales că fiind militar nici nu are o alură de liberal şi majoritatea încercărilor de a-l marketiza au avut eşec. Acesta este motivul pentru care, pentru cei care se ocupă de campanie în PNL, probabil că domnul Ciucă candidat pentru Cotroceni este mai degrabă un coşmar decât un vis frumos", a adăugat Andrei Ţăranu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor