CCR a spart "Binomul". Monica Macovei, acuzată că pune presiune pe Curtea Constituţională
alte articole
Monica Macovei a făcut câteva afirmaţii total neavenite la adresa Curţii Constituţionale, afirmaţii surprinzătoare dacă ne gândim la apelurile domniei sale din trecut pentru respectarea principiilor statului de drept şi a legii, a declarat şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Girbovan.
Declaraţia fostului ministru al Justiţiei potrivit căreia toate dosarele de corupţie "vor fi aruncate în aer" este "nereală", în opinia şefei UNJR, care citează o declaraţie făcută în 2014 de procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit căreia "nu sunt interceptări în toate dosarele. Sunt multe cele în care nu am avut interceptări, inclusiv de mită. Iar interceptarea nu e «regina probelor». Ea se coroborează cu alte probe."
"În al doilea rând, tonul catastrofic, de natură a alarma populaţia şi a pune presiune, a mai fost folosit recent de doamna Macovei în luna februarie 2016, după ce CCR a declarat legile Big Brother neconstituţionale. Aceasta a spus atunci că aceste legi trebuie "adoptate rapid, chiar şi prin ordonanţă de urgenţă". Desigur, interzicerea în mod expres de art. 115 din Constituţie a adoptării OUG în domenii ce afectează drepturi fundamentale pare a fi un amănunt nesemnificativ.
La fel cum nesemnificativ se vede a fi în acest moment şi faptul că tot Constituţia este cea care impune regimul efectelor deciziilor CCR, Curtea având de altfel o jurisprudenţă semnificativă în acest sens. Doamna Macovei nu face apel la judecătorii Curţii să apere Constituţia, ci să fie "înţelepţi".
Iar această "înţelepciune" ar trebui să se concretizeze printr-o motivare unde "vor da o perioadă de circa un an de zile pentru procurarea şi punerea în funcţiune a aparaturii de supraveghere tehnică şi o perioadă în care să fie valabile interceptările deja efectuate". Nu indică însă ce text din Constituţie ar permite Curţii să facă acest lucru, un amănunt de altfel esenţial", a precizat Dana Girbovan.
Acest tip de discurs din partea unui politician este, consideră şefa asociaţiei de judecători, "o presiune directă asupra CCR şi de aceea trebuie condamnat public aşa cum de altfel a făcut şi Monica Macovei în vara anului 2012, atunci când condamna cu tărie presiunile asupra judecătorilor CCR".
"Fiat Justiţia, Pereat Mundus! Mulţi ani de zile, începând cu perioada în care ocupa fotoliul de ministru al justiţiei, am fost convinsă că acesta este dictonul după care se ghidează Monica Macovei. Dreptate până la capăt! Justiţie până la capăt! Constat însă că principiile, ce ar trebui să fie imuabile, se pot schimba în funcţie de interese de moment, de aprecieri personale, de jocuri de culise.
Să fie foarte clar, nu CCR a adoptat un text de lege neconstituţional. Nu este vina Curţii că a constatat această neconstituţionalitate, aşa cum îi cere de altfel Constituţia. Apoi, deciziile acesteia nu se dau în funcţie de cum afectează lupta anticorupţie, ci de modul în care un text de lege încalcă sau nu Constituţia", a explicat Dana Girbovan.
Este treaba Guvernului şi a legiuitorului să ia măsuri urgente pentru a remedia situaţia generată de adoptarea unui text neconstituţional. Pe de altă parte, este treaba judecătorilor să aplice deciziile CCR în dosarele pe care le judecă – "care sunt mult mai numeroase decât cele de corupţie, deşi de această chestiune nu pare să pese nimănui".
"Am mai spus şi o repet. Cine afirmă, direct sau indirect, că lupta anticorupţie permite încălcarea Constituţiei aruncă în derizoriu tot ce înseamnă stat de drept şi sabotează însăşi legitimitatea acestei lupte", a adăugat Dana Girbovan.
Efectele deciziei CCR din 16 februarie potrivit căreia prevederea din Codul de Procedură Penală care permitea serviciilor să facă interceptări în dosarele penale este neconstituţională le vom afla în momentul în care Curtea îşi va publica motivarea.
"Respectul faţă de statul de drept şi regulile sale ne impun să lăsăm judecătorii să îşi expună prin motivare considerentele pe care le-au avut în vedere când au dat decizia, fără încercări de intimidare, presiune sau alte mijloace de persuasiune. Despre acest principiu simplu este vorba de fapt. Toţi alarmiştii din politică şi din presă uită acest lucru: supremaţia într-un stat trebuie să fie legea, iar legea supremă este Constituţia", a subliniat Dana Girbovan.
Ce a declarat Monica Macovei
"Cred că judecătorii CCR sunt înţelepţi şi vor da o perioadă de circa un an de zile pentru procurarea şi punerea în funcţiune a aparaturii de supraveghere tehnică şi o perioadă în care să fie valabile interceptările deja efectuate. Altfel, vor fi aruncate în aer toate dosarele care sunt astăzi în lucru sau în curs de judecare.
În acest moment, toate serverele de interceptare sunt la SRI, ele costă foarte mult, peste 1 miliard de euro, în plus, ai nevoie de interpreţi pentru, de pildă, diferite dialecte arabe, nu vorbesc de engleză sau franceză. De asemenea, trebuie să ne gândim la activităţile de filaj sau de înregistrare ambientală, care sunt probe în procese sau în anchete.", a declarat Monica Macovei, invitată vineri la B1 TV.
Fostul ministru a mai adăugat că "o mutare nu se poate face peste noapte", imediat după motivarea CCR, având în vedere că toate echipamentele trebuie cumpărate, lucru pe care judecătorii Curţii Constituţionale îl ştiu.
"De aceea, cred că au înţelepciunea să dea un termen de cel puţin un an de zile pentru a se cumpăra aceste servere şi pentru angajarea, găsirea şi pregătirea personalului. Acestea sunt probe nelipsite în lupta împotriva criminalităţii organizate şi a corupţiei. Nu este vorba numai de DNA, ci şi de DIICOT care anchetează traficul de droguri, de copii, de femei, traficul de arme, infracţionalitatea cibernetică.", a explicat liderul M10.
În opinia Monicăi Macovei, există mai multe variante de rezolvare, respectiv: o instituţie independentă, care să asigure interceptările pentru toţi procurorii şi poliţiştii din ţară, interceptările să fie făcute la parchete, însă aparatura trebuie concentrată într-un singur loc, pentru că va fi greu de dotat cu aparatură fiecare parchet în parte şi pe modelul american, unde FBI – serviciul de informaţii interne – are în competenţă şi criminalitatea federală şi foloseşte mijloace de supraveghere tehnică.
În ceea ce priveşte efectele acestei hotărâri a CCR, Macovei a explicat că în cazul condamnaţilor definitiv situaţia este clară, respectiv nu se revine asupra deciziei şi nu se pot face procese de revizuire, problema este pentru dosarele aflate acum în lucru sau sunt în proces, fără o hotărâre definitivă.
"De exemplu – tot ce înseamnă Microsoft, dosarele lui Mădălin Voicu şi Păun, dosarele Elenei Udrea sau Alinei Bica, cele cu preşedinţii de consilii judeţene - toţi care sunt astăzi în curs de cercetare sau în curs de judecare, dacă nu se dă un termen până la care să se procure această aparatură de supraveghere tehnică şi o perioadă în care să fie valabile interceptările deja efectuate, atunci s-a terminat cu anchetele şi cu aceste dosare – sunt aruncate în aer.
Este ceva de neimaginat şi sunt convinsă că judecătorii CCR sunt înţelepţi şi vor da o perioadă de circa un an de zile – trebuie discutat cu Ministerul Justiţiei de cât trebuie pentru procurarea şi punerea în funcţiune a aparaturii, găsirea interpreţilor etc. Şi, în perioada asta, tot ceea ce există ca probaţiune să rămână valabil şi să se facă în continuare aşa, până la mutare.", a concluzionat Macovei.
Recomandăm şi CCR a spart "Binomul". UNJR condamnă atacul de amploare lansat de jurnalişti şi politicieni la adresa Curţii