CCR pune serviciile pe jar. Nu mai pot face interceptări în dosarele penale
alte articole
Prevederea din Codul de procedură penală privind punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică, care le permitea serviciilor să facă performanţe în domeniu, a fost declarată marţi neconstituţională, cu majoritatea de voturi, de judecătorii CCR.
"Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului", se arată în Codul de procedură penală.
Plenul CCR a luat în dezbatere o excepţie de neconstituţionalitate care viza aceste dispoziţii şi, în urma deliberărilor, a ajuns la concluzia că sintagma "alte organe specializate ale statului" nu reflectă spiritul Constituţiei.
"Curtea a constatat că textul criticat contravine prevederilor constituţionale conform cărora România este stat de drept, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor sunt garantate.
De asemenea, sintagma supusă controlului nu respectă condiţiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul clarităţii, preciziei şi previzibilităţii, întrucât nu permite subiecţilor de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor", se arată într-un comunicat remis de CCR.
Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat CCR, respectiv Tribunalului Bucureşti – Secţia I-a Penală.