Monica Macovei: "Este nevoie de un termen pentru dotări în cazul interceptărilor în urma deciziei CCR"
alte articole
În lumina recentei decizii prin care CCR a decis că nu este constituţional ca serviciile să facă interceptări, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei a opinat ca judecătorii Curţii Constituţionale vor avea înţelepciunea să ia măsuri pentru ca dosarele în lucru sau în curs de judecare să nu fie aruncate în aer.
"Cred că judecătorii CCR sunt înţelepţi şi vor da o perioadă de circa un an de zile pentru procurarea şi punerea în funcţiune a aparaturii de supraveghere tehnică şi o perioadă în care să fie valabile interceptările deja efectuate. Altfel, vor fi aruncate în aer toate dosarele care sunt astăzi în lucru sau în curs de judecare.
În acest moment, toate serverele de interceptare sunt la SRI, ele costă foarte mult, peste 1 miliard de euro, în plus, ai nevoie de interpreţi pentru, de pildă, diferite dialecte arabe, nu vorbesc de engleză sau franceză. De asemenea, trebuie să ne gândim la activităţile de filaj sau de înregistrare ambientală, care sunt probe în procese sau în anchete.", a declarat Monica Macovei, invitată la B1 TV.
Fostul ministru a mai adăugat că "o mutare nu se poate face peste noapte", imediat după motivarea CCR, având în vedere că toate echipamentele trebuie cumpărate, lucru pe care judecătorii Curţii Constituţionale îl ştiu.
"De aceea, cred că au înţelepciunea să dea un termen de cel puţin un an de zile pentru a se cumpăra aceste servere şi pentru angajarea, găsirea şi pregătirea personalului.
Acestea sunt probe nelipsite în lupta împotriva criminalităţii organizate şi a corupţiei. Nu este vorba numai de DNA, ci şi de DIICOT care anchetează traficul de droguri, de copii, de femei, traficul de arme, infracţionalitatea cibernetică.", a explicat liderul M10.
În opinia Monicăi Macovei, există mai multe variante de rezolvare, respectiv:
- o instituţie independentă, care să asigure interceptările pentru toţi procurorii şi poliţiştii din ţară
- interceptările să fie făcute la parchete, însă aparatura trebuie concentrată într-un singur loc, pentru că va fi greu de dotat cu aparatură fiecare parchet în parte;
- sistemul american, unde FBI – serviciul de informaţii interne – are în competenţă şi criminalitatea federală şi foloseşte mijloace de supraveghere tehnică.
În ceea ce priveşte efectele acestei hotărâri a CCR, Macovei a explicat că în cazul condamnaţilor definitiv situaţia este clară (în temeiul ultimei hotărâri CCR n.r.), respectiv nu se revine asupra deciziei şi nu se pot face procese de revizuire, problema este pentru dosarele aflate acum în lucru sau sunt în proces, fără o hotărâre definitivă.
"De exemplu – tot ce înseamnă Microsoft, dosarele lui Mădălin Voicu şi Păun, dosarele Elenei Udrea sau Alinei Bica, cele cu preşedinţii de consilii judeţene - toţi care sunt astăzi în curs de cercetare sau în curs de judecare, dacă nu se dă un termen până la care să se procure această aparatură de supraveghere tehnică şi o perioadă în care să fie valabile interceptările deja efectuate, atunci s-a terminat cu anchetele şi cu aceste dosare – sunt aruncate în aer.
Este ceva de neimaginat şi sunt convinsă că judecătorii CCR sunt înţelepţi şi vor da o perioadă de circa un an de zile – trebuie discutat cu Ministerul Justiţiei de cât trebuie pentru procurarea şi punerea în funcţiune a aparaturii, găsirea interpreţilor etc. Şi, în perioada asta, tot ceea ce există ca probaţiune să rămână valabil şi să se facă în continuare aşa, până la mutare.", a concluzionat Macovei.
Reamintim că, în data de 16 februarie, Curtea Constituţională a decis ca o parte a unui articol din Codul de procedură penală care se referă la interceptarea suspecţilor nu respectă legea fundamentală.
Ulterior, pe fundalul temerilor că pleiada de corupţi ajunşi după gratii în dosare bazate pe interceptări efectuate de SRI vor cere revizuirea sentinţelor, judecătorii CCR au venit cu o nouă decizie, respectiv a declarat neconstituţionale prevederile de la art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală. Practic, CCR a hotărât că decizia referitoare la interceptările SRI nu va putea fi invocată pentru revizuirea sentinţelor.
Mai amintim că în contextul fierberii declanşate de decizia CCR care a declarat neconstituţională o prevedere legislativă care le permitea serviciilor să se ocupe de interceptările din dosarele penale, procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat joi că Autoritatea Naţională de Interceptări este în prezent, la acelaşi nivel cu SRI în ceea ce priveşte interceptările.
"DIICOT se sprijină foarte mult pe cooperarea atât cu Serviciul de informaţii din cadrul IGPR, adică Direcţia de Operaţiuni Speciale, cât şi cu cea a SRI. Cu toate acestea, Autoritatea Naţională de Interceptări este la nivelul SRI în acest moment", a declarat Horodniceanu, citat de Hotnews, după bilanţul DIICOT pe 2015, întrebat despre modul în care va afecta activitatea Parchetului decizia CCR privind neconstituţionalitatea unei prevederi referitoare la interceptări.