Todiraşcu se luptă cu "Sistemul". În joc, un Parlament cu 300 de membri şi alocarea a 46 mandate diasporei
alte articole
În timpul celor trei ani ai săi de mandat, Valeriu Todiraşcu a făcut o serie de demersuri către instituţiile statului pentru a le determina să aplice deciziile Referendumului din 2009, însă fără rezultat. Determinat să rezolve problema, senatorul a decis să dea în judecată Guvernul şi a solicitat sesizarea Curţii Constituţionale astfel încât problema să fie tranşată odată pentru totdeauna.
"Politicienii ajunşi la conducerea României au jurat cu mâna pe Biblie că vor respecta Constituţia României. Dar nu aşa au stat lucrurile în privinţa voinţei suverane a poporului exprimată prin Referendumul din 2009. Ultimii 2 preşedinţi, 2 parlamente, 6 guverne şi 4 avocaţi ai poporului, au refuzat aplicarea deciziilor Referendumului", a declarat Todiraşcu.
Practic, senatorul susţine că ultimii 2 preşedinţi au refuzat să sesizeze CCR pentru rezolvarea conflictului între Preşedinţie, care a iniţiat Referendumul din 2009 şi Parlament, care nu a pus în aplicare rezultatul acestuia, rezolvare ce presupunea declararea ca neconstituţională a legii electorale şi obligarea Parlamentului de a o modifica.
În aceeaşi notă, nici ultimele 2 Parlamente nu au pus în acord a Legea alegerii Camerei Deputaţilor şi a Senatului cu voinţa suverană a poporului exprimată prin Referendumul din 2009. De acelaşi timp de inactivitate se fac vinovate, potrivit lui Todiraşcu, şi ultimele 6 guverne şi ultimii 4 avocaţi ai poporului.
"Ca dovadă, Guvernul Ponta, actualul Parlament, actualul Avocat al Poporului şi actualul Preşedinte al României au eludat Constituţia, promovând, adoptând, promulgând şi aplicând o ordonanţă pentru modificarea legii electorale, care va genera un număr de 466 de parlamentari din care doar 5 pentru dispora, deşi Constituţia interzice aşa ceva", a adăugat Todiraşcu.
Lupta ajunge în instanţă
Ca o ultimă încercare de a pune în aplicare voinţa exprimată la Referendumul din 2009, de limitare la 300 a numărului mandatelor de parlamentari şi de creştere, de la 5 la 46, a numărului mandatelor alocate pentru diaspora, din care 14 mandate de senator şi 32 de mandate de deputat, în data de 16 octombrie 2015 senatorul a deschis la Tribunalul Bucureşti un proces în contencios administrativ.
În acest context, Todiraşcu a solicitat sesizarea CCR "cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii alegerii Senatului şi a Camerei Deputaţilor, cu privire le nerespectarea normei de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor de un deputat la 73.000 locuitori şi a normei de reprezentare pentru alegerea Senatului de un senator la 160.000 locuitori, cât şi nerespectarea numărului de 300 mandate de parlamentari stabilite prin Referendumul valid din anul 2009".
Un vis frumos
În cazul unui rezultat favorabil al acestor demersuri în instanţă şi la CCR, Institutul Naţional de Statistică va trebui să raporteze numărul total de cetăţeni români, din care numărul total al cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, la data de 01.01.2015.
În consecinţă, Ministerul Justiţiei va trebui să determine norma de reprezentare pentru Camera Deputaţilor şi Senatul României, prin împărţirea numărului locuitorilor raportat de Institutul Naţional de Statistică la numărul de 300 mandate de parlamentari stabilite prin Referendumul valid din anul 2009, va trebui să determine nediscriminatoriu numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor, pentru cele 43 circumscripţii electorale şi suplimentar, va trebui să depună la camera competentă un proiect de modificare a Legii privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.
Ulterior, Autoritatea Electorală Permanentă va trebui să-şi îndeplinească, corespunzător acestei situaţii, atribuţiile stabilite prin Legea nr.208/2015 a alegerii Senatului şi a Camerei Deputaţilor.