„Orice proiect susţinut de Dragnea a picat!” Aleşii locali nemulţumiţi de gestionarea problemei pensiilor speciale

Supăraţi că, în timp ce legea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost promulgată, actul normativ care reglementa privilegii similare şi pentru ei a fost făcut praf de CCR, aleşii locali dau vina pe Liviu Dragnea şi pe parlamentari.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirilă/Epoch Times)

Nemulţumiţi că vor rămâne fără pensiile speciale, după ce Curtea Constituţională a respins legea, liderii locali ai PSD îi reproşează lui Liviu Dragnea că orice proiect susţinut de el "a picat sau a fost făcut praf" de CCR şi-şi anunţă intenţia de a cere majorarea salariilor la şedinţa Ligii Aleşilor PSD.

Contactaţi de Mediafax, liderii locali ai PSD au evitat să facă declaraţii oficiale pe acest subiect, dar au admis că există nemulţumiri.

Dacă un lider judeţean i-a acuzat pe parlamentari că au lăsat intenţionat "o şopârlă" în lege, pentru ca CCR-ul să aibă motiv să o respingă, alţi lideri mai tranşanţi l-au acuzat direct pe Liviu Dragnea de joc cu dublu sens.

„Dragnea a tot spus că sprijină această lege. Uitaţi-vă că, din 2012 încoace, orice proiect susţinut de Dragnea a picat sau a fost făcut praf de judecătorii de la Curte”, a declarat un lider judeţean al PSD, referindu-se la Legea descentralizării, susţinută şi promovată de Dragnea şi respinsă cu unanimitate la Curtea Constituţională.

În contextul în care la începutul lunii aprilie va avea loc Liga Aleşilor Locali a PSD, liderii social-democraţi din teritoriu, întrebaţi dacă vor aduce în discuţie nemulţumirile pe care le au, au răspuns că dezbaterea a fost blocată:

„Niciodată nu s-au discutat astfel de lucruri la Ligă. Nu s-a dorit, pentru că din partid s-a forţat includerea subiectului pe ordinea de zi”, a comentat un lider PSD.

Pe de altă parte, preşedintele UNCJ, Marian Oprişan, a declarat, pentru Mediafax că peste subiectul pensiilor speciale s-a trecut deja, însă a explicat că va susţine, în interiorul PSD, legea salarizării unitare, care ar aduce o creştere a salariilor pentru aleşii locali.

„Nu poţi să plăteşti salarii de mizerie în administraţia locală şi să ai pretenţia să ai un act administrativ curat şi să îndepărtezi corupţia. Nu poţi pentru că sumele cu care lucrează aceşti oameni sunt foarte mari, iar presiunea asupra tuturor este imensă”, a explicat Oprişan, protagonist al celebrului dosar Căprioara.

Reamintim că judecătorii Curţii Constituţionale au respins, în data de 20 ianuarie, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege care prevedea alocarea de pensii speciale pentru aleşii locali, admiţând sesizarea de neconstituţionalitate a Guvernului Cioloş. Pe de altă parte, legea privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost promulgată, fără a fi atacată la CCR.

Parlamentul ar urma să pună legea pensiilor pentru aleşii locali în acord cu decizia CCR. În temeiul legii respinse de CCR şi criticată puternic de societatea civilă, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar putea primi pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei. Printre beneficiarii acestei legi s-ar putea număra şi Liviu Dragnea sau foştii edili Sorin Oprescu, Marian Vanghelie, Andrei Chiliman etc. dacă nu sunt condamnaţi definitiv, condamnarea definitivă la închisoare fiind unicul criteriu în baza căruia foştii aleşi sunt tăiaţi de la pensiile menite să răsplătească eforturile lor ca aleşi locali.

Merită menţionat că excluderea de pe lista beneficiarilor de pensii speciale se aplică numai în cazul în care condamnarea definitivă survine ca urmare a săvârşirii infracţiunii în calitatea oficială de ales local. Mai mult, potrivit Gândul.info, nu sunt incluse infracţiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne