CCM a respins sesizarea privind desemnarea lui Ion Sturza ca premier

Curtea Constituţională a examinat marţi, 29 decembrie şi a respins sesizarea depusă de cei 14 deputaţi care au părăsit PCRM, referitor la constituţionalitatea decretului privind desemnarea lui Ion Sturza în funcţia de premier al R.Moldova.
Judecătorii Curţii Constituţionale din Moldova (constcourt.md)
Maria Maevschi
29.12.2015

CCM a declarat constituţional decretul preşedintelui Republicii Moldova din 21 decembrie 2015 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac şi intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Totodată Curtea a stabilit că în cazul în care partidele participante la negocieri nu reuşesc să constituie o majoritate parlamentară absolută, Preşedintele Republicii Moldova are obligaţia, după consultarea fracţiunilor parlamentare, de a desemna un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă acestea nu sunt de acord cu propunerea Preşedintelui, se arată într-un comunicat al Curţii.

Însă, în cazul constituirii unei majorităţi parlamentare absolute, Preşedintele Republicii Moldova desemnează candidatul susţinut de această majoritate.

Reprezentanul autorilor sesizării, Eduard Răducan a declarat că preşedintele ar fi trebuit să ţină „cont de candidaturile avansate de către fracţiunile parlamentare chemate la consultări”, cu toate că nu a putut da nici un nume în momentul în care a fost rugat să numească măcar un candidat înaintat de fracţiunile parlamentare în timpul consultărilor avute cu şeful statului.

Autorii sesizării au adăugat că decretul preşedintelui ar fi neconstituţional din motiv că ei nu ar fi fost consultaţi, deşi nu au făcut o cerere către preşedinte pentru a solicita consultări cu privire la numirea unei candidaturi la funcţia de premier.

La rândul său, reprezentantului preşedintelui, Valentin Ţimbaliuc infirmă cele spuse de autorii sesizării, subliniind faptul că „grupul din 14 deputaţi, au fost reprezentaţi la consultări în cadrul fracţiunii parlamentare a PCRM. Au participat preşedintele fracţiunii Violeta Ivanov şi secretatul fracţiunii Artur Reşetnicov, conform Privesc.eu.

Considerând acuzaţiile autorilor sesizării nefondate, Ţimbaliuc a ţinut să precizeze că în perioada consultărilor cu preşedintele, cei 14 foşti comunişti încă făceau parte din PCRM.

Amintim că luni, grupul format din 14 foşti comunişti au depus la Curtea Constituţională o sesizare prin intermediul căreia solicitau verificarea constituţionalităţii decretului semnat de preşedintele Moldovei cu privire la desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru, în cazul în care acesta nu are o susţinere parlamentară majoritară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor