Kremlinul ameninţă din nou: planul SUA de a stoca armament greu în România va avea consecinţe

Planul Statelor Unite de a construi centre pentru stocarea armamentului greu în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia va avea "consecinţe negative", a avertizat Ministerul rus de Externe.
Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

"Aceste măsuri, dacă vor fi implementate, vor încălca o prevedere-cheie a Tratatului fondator NATO-Rusia, din anul 1997; prin acest acord, Alianţa Nord-Atlantică a asumat obligaţia de a nu staţiona capacităţi combatante considerabile în apropierea frontierelor ruse.

Sperăm că arhitecţii noii ediţii a Războiului Rece îşi vor da seama de riscurile şi consecinţele negative ale militarizării forţate a uneia dintre cele mai calme regiuni ale lumii din punct de vedere militar; sperăm că vor manifesta voinţă politică şi vor renunţa la scheme şi metode specifice erei de conflict", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citat de LSM, postul public de radio şi televiziune din Letonia, potrivit Mediafax.

Oficialul rus susţine că "pregătiri militare de o asemenea amploare ale Statelor Unite sub pretextul total inadecvat de a proteja aliaţii de o ameninţare rusă inexistentă nu doar că nu corespund intereselor privind pacea şi securitatea în Europa, ci confirmă din nou intenţiile Washingtonului de a provoca escaladarea tensiunilor şi de a afecta stabilitatea continentului".

Potrivit publicaţiei citate, Departamentul american al Apărării a anunţat la începutul lunii decembrie un plan de construire a unor unităţi pentru stocarea de armament în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, în cadrul Operaţiunii "Determinare Atlantică" ("Atlantic Resolve"), demarată ca reacţie la presupusele ingerinţe ruse în Ucraina.

Echipamentele militare folosite de armata americană la manevre comune în Europa Centrală şi de Est ar urma să fie staţionate în aceste ţări.