Sperieturi de primăvară. Rusia va lansa un “atac cibernetic major” dacă Londra aplică noi sancţiuni, avertizează experţi

Marea Britanie ar trebui să se pregătească pentru un atac cibernetic major din partea Rusiei dacă premierul Theresa May aplică noi sancţiuni dure împotriva Moscovei după tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal, au avertizat unii experţi.
(Getty Images)
Epoch Times România
13.03.2018

Relaţiile dintre Londra şi Moscova se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani după tentativa de asasinare a unui fost spion rus şi a fiicei acestuia cu un gaz iritant în sudul Marii Britanii.

“Nu putem fi agenţi ai Rusiei şi să le permitem să privească Marea Britanie ca un spaţiu sigur”, a declarat profesorul Anthony Glees, director al Centrului pentru Studii de Securitate şi Informaţii la Universitatea din Buckingham.

“Trebuie să răspundem prin confiscarea tuturor activelor ruseşti, în special în Londra, însă guvernul trebuie apoi să se pregătească pentru un răspuns din partea Rusiei. În opinia mea, Marea Britanie va fi lovită de un atac cibernetic precum cele văzute în Franţa, Germania, Bulgaria, Ucraina şi Estonia”, a mai precizat Glees.

Luna trecută, generalul Nick Carter, şeful armatei britanice, a avertizat că Marea Britanie este expusă în mod periculos atacurilor cibernetice ruseşti, adăugând: “A sosit momentul să abordăm aceste ameninţări”.

Otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal este doar ultimul dintr-o serie de atacuri prin care Rusia este văzută ca intrând într-un nou Război Rece cu Occidentul.

Experţi au avertizat că, deşi s-ar putea ca preşedintele rus Vladimir Putin să nu fi aprobat personal atacul asupra lui Skripal, totuşi el a încurajat o cultură care stimulează agenţi ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) să acţioneze pe baza propriilor iniţiative.

“Caracteristica FSB este dorinţa de a ucide cu tupeu”, a declarat dr. Andrew Foxall de la think-tank Henry Jackson Society.

“Şi Putin a fost cel care, în 2006, a forţat modificarea legii astfel încât [FSB] să poată opera în afara ţării. Acum, FSB acţionează cu impunitate fiind protejat de Kremlin”.

Atât fostul ofiţer FSB Alexander Litvinenko, care a murit prin otrăvire în Londra în 2006, cât şi Scot Young, un dezvoltator imobiliar care a căzut în dizgraţia Kremlinului şi care a fost găsit mort în locuinţa sa din Mayfair, Londra, în 2014, sunt doar două dintre asasinatele de pe teritoriul britanic care probabil au fost comise la ordinul FSB.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor