Cazul Ponta, în atenţia şefului PPE. Parlamentul nu ar trebui să fie un obstacol în calea justiţiei
alte articole
Şeful Partidului Popular European, Joseph Daul, a criticat dur decizia Comisiei Juridice de a respinge cererea de începere a urmăririi penale pe numele premierului Victor Ponta şi a subliniat că Parlamentul nu ar trebui să fie niciodată un obstacol în calea înfăptuirii justiţiei.
"Suntem revoltaţi de tentativele Comisiei Juridice a Parlamentului României de a împiedica justiţia să îşi îndeplinească atribuţiile în ceea ce priveşte anchetarea faptelor penale de care este acuzat prim-ministrul României, Victor Ponta. Ne aşteptăm ca plenul Parlamentului României să ofere posibilitatea procurorilor de a continua investigaţiile faţă de prim-ministrul Victor Ponta. Parlamentul nu ar trebui să fie niciodată un obstacol în calea înfăptuirii justiţiei. De asemenea, reprezentanţii guvernului nu ar trebui să se folosească de majoritatea parlamentară pentru propriul interes. Vom monitoriza cu atenţie angajamentul Guvernului României de a respecta domnia legii şi independenţa justiţiei, precum şi de a combate cu fermitate corupţia din România", a declarat Joseph Daul, citat de gândul.info.
În ceea ce priveşte ameninţările adresate de premierul Victor Ponta şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, liderilor opoziţiei, şeful PPE a folosit cuvântul "inacceptabile" pentru a le califica. În viziunea acestuia, oamenii care vor să protesteze paşnic nu trebuie împiedicaţi să facă acest lucru, cu atât mai puţin ameninţaţi cu sancţiuni penale.
"Este inacceptabil ca ministrul Justiţiei şi prim-ministrul unui stat membru al Uniunii Europene să ameninţe protestării paşnici cu sancţiuni penale. Libertatea de expresie este garantată în Uniunea Europeană. Oamenii care vor să îşi exprime public nemulţumirile faţă de un prim-ministru acuzat oficial de fapte grave de corupţie nu trebuie împiedicaţi să facă acest lucru. Facem apel la autorităţile locale să autorizeze orice formă de exprimare paşnică a cetăţenilor din România", a subliniat Joseph Daul.
Cazul Ponta, în atenţia Parlamentului European
La propunerea delegaţiei României, preşedintele Grupului PPE, Manfred Weber, a cerut ca situaţia premierului Victor Ponta, faţă de care s-a început urmărirea penală, să fie discutată în Parlamentul European.
Weber a făcut referire la îngrijorarea cu privire la obstrucţionarea justiţiei de către Parlamentul României.
"Situaţia din România este îngrijorătoare. Este inacceptabil că PSD vrea să blocheze cercetările. Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie lăsată să investigheze spre a aduce lumină în cazul acuzaţiilor grave aduse lui Ponta", a notat Manfred Weber, preşedintele celui mai mare grup politic din Parlamentul European (218 de membri).
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a propus ca subiectul să fie discutat în comisia de specialitate (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne), precum şi în Conferinţa liderilor grupurilor parlamentare, înainte de a fi discutat în plen.
Co-preşedintele delegaţiei române în Grupul PPE, Theodor Stolojan, a declarat că "este inadmisibil ca premierul şi ministrul Justiţiei să ameninţe liderii opoziţiei şi să intimideze cetăţenii care doresc să participe la demonstraţii prin care cer demisia lui Victor Ponta.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.