Caz şocant: Trei femei ţinute în sclavie timp de 30 de ani

(photos.com)
Andrei Pricopie
22.11.2013

Un caz şocant de „sclavie modernă” zguduie Londra. Trei femei au fost „salvate” dintr-o casă din sudul Londrei în urma unei investigaţii a poliţiei care a fost declanşată de acuzaţii potrivit cărora femeile erau ţinute în sclavie de aproximativ 30 de ani, scrie vineri BBC News.

În ultima lună ofiţerii de poliţie au fost contactaţi de Freedom Charity după ce organizaţia a primit un telefon de la o femeie care le-a povestit că este ţinută împotriva voinţei ei de zeci de ani.

O femeie din Malaesia de 69 de ani, o femeie irlandeză de 57 de ani şi o femeie din Marea Britanie de 30 de ani, au fost salvate la 25 octombrie dintr-o casă în care erau ţinute fără voia lor.

Un bărbat în vârstă de 67 de ani şi o femeie au fost reţinuţi în Lambeth şi au ieşit pe cauţiune până în ianuarie.

Femeile sunt "foarte traumatizate", după cum s-a constatat în urma convorbirilor telefonice delicate dintre organizaţia de caritate şi femeia irlandeză care a obţinut în secret acces la un telefon.

A urmat o serie de convorbiri telefonice de peste o săptămână, iar cele trei femei au părăsit în cele din urmă proprietatea într-un moment în care proprietarii casei nu erau în preajmă, a susţinut organizaţia de caritate.

Ele au fost întâmpinate de poliţie şi reprezentanţi ai grupului de caritate, iar apoi au fost duse într-o locaţie sigură.

Femeia în vârstă de 30 de ani a petrecut toată viaţa ei în captivitate. Ofiţerii încearcă să stabilească dacă ea s-a născut în casă sau nu. Poliţia a declarat că relaţia dintre femei este în curs de investigare.

Detectivul inspector Kevin Hyland, de la Unitatea de Trafic de Persoane a Poliţiei Metropolitane, a declarat: "Am văzut unele cazuri, în care oamenii au fost ţinuţi în captivitate timp de 10 ani, dar nu am mai văzut nimic de o asemenea magnitudine până acum".

Acesta a adăugat că femeile aveau viaţa controlată, iar cea mai mare parte a ei şi-au petrecut-o în interiorul casei, dar aveau o oarecare libertate.

Dl Hyland a declarat: "Femeile au fost eliberate cât de repede a fost posibil. A fost o întârziere în arestare. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că a trebuit să lucrăm foarte atent cu aceşti oameni, care au fost extrem de traumatizaţi şi a fost foarte dificil să stabilim faptele. Ultimul lucru pe care am vrut să-l facem a fost să le creştem trauma".

Poliţia a declarat că faptele din spatele situaţiei au fost puse cap la cap treptat în timp ce personalul de specialitate a oferit asistenţă femeilor. Ofiţerii au spus că nu a existat nicio dovadă de abuz sexual.

"Un documentar de televiziune referitor la căsătoriile forţate care avea legătură cu activitatea Freedom Charity a fost catalizatorul care a determinat-o pe una dintre victime să apeleze la ajutor", a declarat Hyland.

Apelul telefonic la Freedom Charity a fost făcut de o femeie din Irlanda, la 18 octombrie, care a spus că alte două persoane erau ţinute alături de ea. Freedom Charity a contactat poliţia în aceeaşi zi, iar informaţia a fost transmisă Unităţii de Trafic de Persoane la 21 octombrie.

Investigaţiile suplimentare au dezvăluit localizarea casei, şi după negocieri "sensibile" cu Freedom Charity, femeile au fost de acord să se întâlnească cu poliţia la 25 octombrie.

Femeia irlandeză şi femeia britanică s-au întâlnit cu agenţii de poliţie şi cu cei ai organizaţiei Freedom Charity şi le-au arătat acestora unde erau ţinute. Femeia în vârstă de 69 de ani din Malaezia a fost salvată din casă şi cele trei au fost luate şi duse într-un loc sigur.

Vorbind la BBC, Aneeta Prem, fondatorul Freedom Charity, a declarat că investighează modul în care femeile au rămas ascunse pentru atât de mult timp.

"Într-un oraş capitală foarte ocupat nu ştim de multe ori cine sunt vecinii noştri. Ne uităm la persoane care au fost ţinute împotriva voinţei lor într-o zonă rezidenţială obişnuită în centrul Londrei", a declarat aceasta.

Doamna Prem a vorbit despre contactul iniţial cu femeia irlandeză: "Ea a spus ca era ţinută împotriva voinţei sale şi că putea să utilizeze un telefon, dar doar într-un mod foarte secret, oamenii din casă nu ştiau că îl are".

A fost un proces de peste o săptămână în care au existat o mulţime de apeluri telefonice care au dus la stabilirea unei relaţii de încredere între cele două părţi, care a dus în final la rezolvarea situaţiei. Femeile nu au absolut nimic.

"Le aşteptam cu poliţia şi am reuşit să le ducem într-un loc sigur. Ele nu au absolut nimic acum şi ca organizaţie de caritate încercăm să le sprijinim”, a preciza aceasta.

"A fost un moment foarte emoţionant, atunci când am primit mesajul că erau afară în faţa uşii întregul call center a izbucnit în urale şi au fost lacrimi şi toată lumea a fost extrem de emoţionată să ştie că au ajutat la salvarea a trei femei care au fost ţinute în astfel de condiţii oribile", a precizat fondatorul organizaţiei de caritate.

Aneeta Prem a explicat că atunci când ai petrecut întreaga viaţă în captivitate, nici nu ai idee despre cele mai mici libertăţi, despre cele mai mici lucruri.

"Sunt destul de traumatizate... dar sunt foarte uşurate că au scăpat. Când le-am întâlnit, a fost o experienţă încărcată de umilinţă. Ele m-au îmbrăţişat, şi în afară de faptul că au plâns foarte mult, au mulţumit organizaţiei de caritate pentru munca pe care a depus-o Freedom să le salveze viaţa", a continuat aceasta.

Doamna Prem a declarat că cele două persoane arestate erau considerate "capii de familie".

Un purtător de cuvânt al Home Office a declarat: "Secretarul local este şocat de acest caz îngrozitor şi în timp ce poliţia trebuie să stabilească exact ce s-a întâmplat aici, acesta şi-a exprimat clar determinarea de a aborda flagelul sclaviei moderne".

Parlamentarul Frank Field, vice-preşedinte al unei fundaţii privind traficul de fiinţe umane, a declarat: "A fost un act incredibil de curajos ca una dintre victime să apeleze la ajutor - trebuie să se facă mult mai mult pentru a ajuta victimele să iasă în faţă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor