Copiii sclavi în Marea Britanie pentru traficul de canabis

Copii din familii defavorizate
Copii din familii defavorizate (Philippe Huguen / AFP / Getty Images)

O poveste adevărată a unui băiat vietnamez a apărut duminică în presa engleză. Binh (numele este fictiv) are 16 ani şi a fost luat din Vietnam acum trei ani şi pus la muncă de către traficanţii de droguri şi de fiinţe umane chiar în Marea Britanie. Tatăl său a murit când el era mic şi mama lui, de-a lungul anilor a făcut o datorie pe care copilul ar fi trebuit să o plătească mergând la muncă în străinătate. De luni de zile Binh este bătut în mod regulat, ameninţat cu moartea, trăieşte cu frica de un posibil masacru al familiei sale din ţară. Băiatul este lăsat singur, 24 de ore din 24, într-o casă din partea de nord a ţării unde are grijă de plantele de marijuana. Anul trecut au fost descoperite cel puţin 132 de alte poveşti, identice cu a lui.

Pe 18 august, Sunday Times a lansat o campanie pentru a conştientiza cetăţenii de numeroasele cazuri de sclavie din Marea Britanie. Băieţii şi fetele sunt forţaţi să se prostitueze sau să lucreze pentru a plăti datoriile traficanţilor. Câştigurile din droguri sunt "curăţate" prin nenumăratele saloane de frumuseţe asiatice care se deschid ca ciupercile după ploaie în ţară. În anii 70 şi 80 cca. 70% din canabisul consumat în Marea Britanie a fost importat din Liban sau din Caraibe. Astăzi cifra este inversată: în funcţie de The Independent Drug Monitoring Unit, 50% din drogurile uşoare sunt produse în ţară. Canabisul este cel mai popular drog în rândul britanicilor care consumă 1.000 de tone pe an, pentru o cifră de afaceri în valoare de 5,9 miliarde de lire sterline. În ultimii doi ani, poliţia a descoperit 7.865 de ferme în care se cultiva canabisul, mai mult decât dublu faţă de cele din 2007 şi 2008.

Copiii provin în mare parte din Vietnamul de nord şi China de sud. Sunt atraşi către Marea Britanie cu promisiunea că vor putea trimite bani familiei lor. Dar când au trecut Canalul Mânecii sunt deja atât de brutalizaţi, atât mental cât şi fizic, că răpitorii lor nu au nevoie nici măcar să blocheze uşa pentru a împiedica evadarea. Fetele sunt violate în mod repetat, băieţii sunt bătuţi şi înfometaţi. Niciunul nu se gândeşte să scape. "Când ţi se spune că mama ta va fi ucisă şi vor tăia mâinile surorii tale mai mici, faci ce ţi se spune, fără un cuvânt, încercând să nu te gândeşti la ziua de mâine", a spus Binh.

Fenomenul este în creştere, astfel că Ministerul de Interne pregăteşte o lege pentru a pedepsi traficanţii cu sentinţe exemplare. Să sperăm că o vor face cât mai curând posibil, în numele copilăriei pierdute a acestor băieţi şi fete ţinuţi în sclavie.