Cealaltă faţă a Europei, un milion de oameni trăiesc în sclavie

Calatori sechestrati pe aeroportul din Tenerife de greva mascata a controlorilor de trafic din Spania. 3 decembrie 2010 (DESIREE MARTIN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
16.10.2013

Comisia pentru crimă organizată, corupţie şi spălare de bani în Europa (Crim) a lansat în această săptămână un raport în care se precizează că există cel puţin 800.000 de oameni care trăiesc „în condiţii de sclavie” în ţările europene şi 270.000 care sunt exploataţi sexual.

Studiul, elaborat de o comisie specială a Parlamentului European, ale cărui rezultate vor fi discutate în următoarele câteva zile la Parlamentul European de la Strasbourg, arată că în Uniunea Europeană (UE), există o lume a „bandelor şi a imigraţiei ilegale” formată din oameni care gestionează sume mari de bani.

Femeile, dintre care multe sunt minore, sunt principalele victime ale traficului de fiinţe umane. Ele sunt de fapt distribuite "sistematic" în "bordeluri". Acestea provin din cele mai sărace regiuni din Europa fiind înşelate cu promisiunea unui loc de muncă.

În ţările din UE există aproximativ 3.600 de bande criminale care câştigă în jur de 25 de miliarde de euro pe an din traficul cu persoane. Comerţul cu organe umane şi cu animale sălbatice tinde spre cifre similare, între 18 şi 26 de miliarde de euro.

Chiar şi criminalitatea informatică se confruntă cu un moment de aur. Experţii de la Strasbourg estimează că în UE câştigurile din aceste active depăşesc 29 miliarde de euro pe an.

În plus, raportează Crim, în comunitate circulă ilegal aproximativ 10 milioane de arme care prezintă un "pericol pentru securitatea cetăţenilor".

Sclavia şi exploatarea sexuală a imigranţilor, cea mai mare parte de origine africană, a crescut semnificativ din 2012 în ţări precum Spania, Franţa şi Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor