Adrian Papahagi: Casa Regală - infiltrată, anexată şi compromisă de securişti

Adrian Papahagi (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
12.08.2015

Decizia Regelui Mihai I de a-l exclude, fără prea multe explicaţii, pe nepotul său Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale şi de a-i retrage titlul de "Principe al României" a stârnit ample controverse în spaţiul public. Comentând pe marginea subiectului, profesorul universitar Adrian Papahagi, membru fondator al partidului M10, a vorbit despre implicarea serviciilor secrete în acest scandal.

"După cum spuneam, când mă înjurau monarhiştii: Casa Regală a fost confiscată de securişti. A fost infiltrată, anexată, compromisă simbolic. Această familie regală nu mai reprezintă nimic pentru România de când a acceptat mezalianţa cu Duda, de când a cedat în faţa lui Iliescu pentru nişte restituiri, de când i-a cultivat pe Voiculescu, Antonescu şi Ponta, de când a luat partea USL şi a credibilizat revoluţia borfaşilor.

Ca medievist şi conservator, sunt monarhist în sufletul meu. Consider monarhia mai legitimă, mai încărcată simbolic, mai legată de sacru, mai valorizantă pentru naţiune şi chiar mai puţin costisitoare decât republica. Mi-ar fi plăcut ca România să rămână monarhie. Dar acum ideea monarhică a fost compromisă pentru o lungă bucată e vreme", a scris Adrian Papahagi, pe contul său de Facebook.

Mai mult, Papahagi are o teorie care "s-ar putea să fie pură speculaţie sau nu" - securiştii au ţinut ideea monarhică în viaţă ca alternativă de avarie.

"I-a speriat Băsescu şi ideea că ar mai putea avea încă 10 ani de-a face cu un preşedinte jucător, care să-i împiedice să conducă singuri ţara. N-a fost cazul, au un preşedinte de formă. Acum pot clasa dosarul monarhic şi pot pregăti o republică parlamentară, cu preşedinte decorativ. În ce priveşte monarhia, cu Nicolae eliminat şi Regele la sfârşitul vieţii, mai rămâne doar prinţişorul de operetă Duda. Căruia băieţii îi vor finanţa luxul, ca mulţumire pentru compromiterea definitivă a acestei Case Regale", a adăugat profesorul universitar.

Comentariile lui Papahagi vin după ce jurnalistul Marius Ghilezan, un cunoscut susţinător al monarhiei, a scris, pe contul său de Facebook, că, în acest scandal, "mâna serviciilor secrete se vede din Alaska".

"Cred că noi, monarhiştii, sinceri slujitori ai Coroanei, trebuie să aflăm 'probele' incriminării Principelui Nicolae. Mă simt consternat în urma deciziei Regelui de a retrage Principele, atât de îndrăgit de români, de la succesiunea Casei Regale. Suveranul a luat hotărârea după prezentarea fireşte a unor anumite probe, culese, probabil, cu metode specifice. Nu pot să cred că Regele Mihai doreşte să încheie ciclul dinastic la Principesa Margareta şi Principele Radu. 'Ceva e putred în Danemarca.' Am refuzat să intru în direct la trei televiziuni. Nu-mi permit să-mi judec Regele. Mâna serviciilor secrete se vede din Alaska", scrie Marius Ghilezan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor