Festivalul Anonimul îşi aşteaptă spectatorii în Deltă. Regal de filme pentru cinefili

Irina-Margareta Nistor
Irina-Margareta Nistor (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Loredana Diacu
14.08.2015

Delta Dunării va găzdui, în intervalul 17-23 august, cea de a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL. Organizat de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Consiliului Judeţean Tulcea şi Institutului Cultural Român, festivalul se va desfăşura în oraşul Sfântu Gheorghe şi, va oferi, ca în fiecare an, regaluri de film pentru cinefili.

În acest an, în competiţia de lung metraj, concurează pentru Trofeul ANONIMUL, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe cinci producţii străine şi un film românesc

Cele 6 titluri din cadrul Competiţiei de Lungmetraj propuse anul acesta de către curatorul de film Ludmila Cvikova sunt:

CERUL DE DEASUPRA NOASTRĂ/ THE SKY ABOVE US, regia Marinus Groothof, Olanda- Belgia- Serbia- Grecia, 2015 - prezentat în cadrul secţiunii Limelight la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, 2015; PESCĂRUŞII/ THE GULLS, regia Ella Manzheeva, Rusia, 2015 - prezentat în cadrul Berlinale Forum 2015; MAX & LENNY, regia Fred Nicolas, Franţa, 2014 - inclus în Selecţia oficială a Festivalului de Film de la Sydney 2015; CORPUL/ BODY, regia Malgorzata Szumowska, Polonia, 2015 - recompensat cu Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlinale 2015, LUMEA E A MEA/ THE WORLD IS MINE, regia Nicolae Constantin Tănase, România, 2015 - distins cu Menţiunea specială a secţiunii competiţionale East of the West din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, 2015 şi COPIII/ CHILDREN, regia Jaro Vojtek, Slovacia - Cehia, 2014 - recompensat cu premiile pentru Cel mai bun scenariu, Cea mai bună actriţă în rol secundar - Eva Bandor, Cea mai bună imagine - Tomas Stanek la Festivalul de Film de la Beijing, în 2015.

În ceea ce priveşte competiţia de scurt metraje de ficţiune şi animaţie, în premieră de la debutul festivalului, aceasta se va desfăşura pe două secţiuni, scurmetrajele străine concurând separat de cele româneşti. Potrivit Irinei Margareta Nistor, cea care a selectat scurtmetrajele înscrise în competiţie, această schimbare a survenit datorită faptului că premiile se acordă în urma voturilor publicului ori cinefilii din Deltă votau, în genere, în favoarea filmelor româneşti.

Ca şi suprize pentru iubitorii de film, organizatorii anunţă prezentarea în premieră în România a filmului MR. HOLMES, în regia lui Bill Condon. Acesta va rula în închiderea celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, sâmbătă, 22 august.

Prezentat la Berlinale 2015, filmul, avandu-i în rolurile principale Ian McKellen - Holmes şi pe apreciata actriţă Laura Linney, filmul propune o nouă perspectivă asupra celui mai cunoscut detectiv din lume. Atât Linney, cât şi McKellen au primit câte o nominalizare la Premiile Oscar după ce au lucrat cu regizorul Bill Condon: Linney, în 2005 pentru rolul secundar din Kinsey şi, respectiv, McKellen în 1999 pentru rolul din Gods and Monsters, film pentru care, de altfel, Bill Condon a primit Premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat. MR. HOLMES este prezentat la Festival prin amabilitatea InterComFilm.

Un alt film recomandat de organizatori este CHUCK NORRIS VS COMMUNISM, în regia Ilincăi Călugăreanu. Filmul, ce a avut premiera mondială la Festivalul de Film Sundance şi premiera europeană la Festivalul de Film din Edinburgh, evocă România anilor 80, când românii aveau doar două ore de program TV la televizoarele alb-negru, tot ce venea din Vest era cenzurat iar lumea de dincolo de Cortina de Fier le era accesibilă doar prin intermediul filmelor ce rulau pe casete video, traduse - cei ce au trăit acele vremuri îşi vor aminti, cu siguranţă - de Irina-Margareta Nistor.

În 2012, spectatorii de la ANONIMUL au putut vedea un scurt fragment din film, prezentat de către Ilinca Călugăreanu, care menţiona: „ideea de a face acest film mi-a venit în noiembrie 2011, când filmam la European Psychoanalytic Film Festival în Londra. Asistând la un Q&A, am realizat că persoana din faţa mea era Irina Nistor. A pus o întrebare şi sunetul vocii ei mi-a adus în minte întreaga copilărie”.

Pornind de la vocea Irinei Nistor, filmul Ilincai Călugăreanu readuce în actualitate acea Românie în care filmele erau una din puţinele portiţe prin care omenii vedeau cum arată lumea liberă, o Românie emoţionantă în care mulţi îşi imaginau eroi că Chuck Norris sau Rocky scâpându-i de comunism. Nu a fost aşa, nici Chuck nici Rocky n-au venit să salveze ţara însă, cu siguranţă, filmele i-au făcut pe români să îşi dorească şi mai mult o altfel de viaţă decât cea întunecată şi plină de frici pe care o trăiau.

„Cred că filmul acesta a contat foarte mult pentru ca lumea să înţeleagă mai mult despre România. Mulţi îşi imaginau că dacă vin Chuck Norris sau Rocky, ne scăpă de comunism, nu a fost aşa, dar cred că aceste filme au declanşat ceva în români. (...) Am avut deja experienţa unei proiecţii la Timişoara şi una la Râşnov şi persoane dure, bărbaţi serioşi au vărsat o lacrimă, ceea ce înseamnă că filmul acesta tulbură”, a declarat vineri, pentru Epoch Times, dna Irina-Margareta Nistor, la finele conferinţei de presă ce a prefigurat deschiderea festivalului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor