Tensiunea diplomatică escaladează. Ponta: „Cred că Ambasadorul Ungariei a exagerat cu obrăznicia”

Tensiunea diplomatică dintre România şi Ungaria escaladează. Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară, la Antena 3, că ambasadorul ungar la Bucureşti, Zákonyi Botond, "a exagerat cu obrăznicia" prin ultimele sale declaraţii, însă este de părere că, deşi tensionate, relaţiile bilaterale pot fi gestionate "într-o manieră europeană".
Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
15.08.2015

Tensiunea diplomatică dintre România şi Ungaria escaladează. Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară, la Antena 3, că ambasadorul ungar la Bucureşti, Zákonyi Botond, "a exagerat cu obrăznicia" prin ultimele sale declaraţii, însă este de părere că, deşi tensionate, relaţiile bilaterale pot fi gestionate "într-o manieră europeană".

„Cred că a exagerat cu obrăznicia şi folosesc un termen nediplomatic pe care sunt convins că-l va traduce în limba maghiară. Niciun ambasador al niciunei ţări nu şi-a permis vreodată în România şi niciun ambasador român nu-şi permite în străinătate să dea interviuri în presă cu obrăznicie la adresa României.

Ministerul de Externe a avut o atitudine corectă, din punctul meu de vedere, domnul Aurescu m-a consultat şi sper să fi înţeles acest avertisment, că există o limită peste care nu mai întoarcem obrazul”, a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a subliniat că oficialul ungar a făcut o serie de declaraţii care nu îşi au locul, iar ultima, un interviu pentru România Liberă, "a umplut paharul", motiv pentru care MAE a decis sa îl convoace pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Nagy Károly Zoltan, ambasadorul fiind în vacanţă.

Replica ungurilor nu s-a lăsat mult aşteptată şi a doua zi l-au convocat şi ei pe ambasadorul României la Budapesta, Victor Micula, căruia i-au cerut explicaţii pentru unele declaraţii făcute de premierul Victor Ponta.

Întrebat dacă este ultimul avertisment pe care îl dă România, Ponta a explicat că, în ceea ce priveşte ambasadorii, "cartonaşele le poate da doar preşedintele României, Guvernul atrage atenţia".

În ceea ce priveşte tensiunile dintre cele două ţări, premierul a precizat că este de părere că "le putem gestiona european, adică ca doi buni vecini, ca două ţări care au aceleaşi standarde democratice, că altfel nu eram membri ai Uniunii Europene şi ai NATO. (...) Noi n-avem niciun fel de problemă cu niciunul din vecinii noştri".

Premierul a mai afirmat că, personal, nu are niciun fel de relaţie cu premierul ungar, Viktor Orban, în ciuda faptului că are relaţii de prietenie cu toţi ceilalţi premieri din regiune. "Poate că are preşedintele Iohannis şi e suficient", a adăugat Victor Ponta.

MAE român a criticat dur interviul acordat de ambasadorul Ungariei publicaţiei România Liberă, în care oficialul a susţinut că, în relaţiile româno-ungare, sunt lucruri mai importante de rezolvat decât cele cu fotografiile postate pe ­Facebook de premierul Viktor Orban, cu simboluri ale Ungariei mari şi ale Ţinutului Secuiesc. Diplomatul a atras de asemenea atenţia că România refuză să termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma sa lege cele două ţări, că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administraţia publică şi în educaţie.

O altă problemă ridicată de şeful diplomaţiei din Ungaria o constituie felul în care premierul Victor Ponta şi-a construit imaginea prin opoziţie cu Viktor Orban: "Victor, băiatul bun şi Viktor, băiatul rău". În ce priveşte autonomia Ţinutului Secuiesc, ambasadorul este de părere că aceasta va avea loc atunci când maghiarii de acolo "se vor purta ca nişte oameni autonomi".

La rândul lor, ungurii i-au cerut explicaţii ambasadorului român cu privire la declaraţiile premierul Victor Ponta, făcute la România TV, potrivit cărora Ungaria încearcă "să provoace" România. Secretarul de stat ungar Levente Magyar a denunţat "acuzaţiile inacceptabile" ale premierului Ponta, subliniind că astfel de remarci indică faptul că încearcă să folosească "agitaţia anti-ungară pentru a acoperi (...) criza politică din ţara sa".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor