Revolta IMM-urilor: Guvernul ne-a obligat să investim şi acum nu ne mai dă banii promişi

Sute de întreprinderi mici şi mijlocii semnau, acum un an, la invitaţia Guvernului, acorduri de finanţare nerambursabilă în cadrul Schemei de ajutor de minimis, unele contractând chiar credite bancare în acest sens, însă în 2015, la rectificarea bugetară, au constat că premierul Victor Ponta a uitat complet să le aloce banii promişi cu un an în urmă.
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Ana Ion
14.08.2015

Sute de întreprinderi mici şi mijlocii semnau, acum un an, la invitaţia Guvernului, acorduri de finanţare nerambursabilă în cadrul Schemei de ajutor de minimis, unele contractând chiar credite bancare în acest sens, însă în 2015, la rectificarea bugetară, au constat că premierul Victor Ponta a uitat complet să le aloce banii promişi cu un an în urmă.

"Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de afaceri dă vina pe Ministerul de Finanţe, Ministerul de Finanţe trimite IMM-urile la Ministerul Energiei şi al IMM-urilor. Multe dintre firme, în baza promisiunilor guvernamentale, au făcut credite, au demarat investiţii şi au făcut angajări. Speranţele că Guvernul va rambursa cheltuielile aproape s-au năruit la rectificarea bugetară, când nu li s-a repartizat nici un leu", au declarat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, reprezentaţii IMM-urilor.

Puşi în faţa unei astfel de situaţii, reprezentanţii IMM-urilor i-au transmis o scrisoare deschisă premierului al cărei conţinut îl redăm în întregime mai jos:

"Stimate domnule Prim Ministru,

Anul trecut, pe data de 15 aprilie, eraţi prezent la semnarea primelor 30 de acorduri de finanţare în cadrul Schemei de ajutor de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii instituită prin H.G. nr. 274/2013 şi vă exprimaţi încântarea că acest program se derulează, după încercarea nereuşită de lansare din 2013.

Afirmaţi atunci: "dacă n-am auzit niciun scandal şi nicio plângere înseamnă că lucrurile s-au realizat corect", referindu-vă la procesul de selecţie a IMM-urilor pentru finanţare. Nu credem că puteţi afirma acelaşi lucru şi despre modul în care se derulează acest program de minimis, în special în 2015. Sau, mai bine zis, cum nu se derulează. Zeci de plângeri au formulat IMM-urile beneficiare către autorităţi, toate au primit acelaşi răspuns: facem toate demersurile să primiţi banii promişi, aşteptaţi rectificarea de buget!

Stimate domnule Prim Ministru, afirmaţi cu aceeaşi ocazie, în 2014, următoarele: "Nu spun că este suficient, cei 250 de milioane pe care îi alocăm anul acesta, 250 de milioane anul viitor, însă cred că e un bun început şi un semnal de sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii".

Ştiţi câţi bani au primit IMM-urile din cele 250 milioane promise pentru 2015? Poate totuşi nu ştiţi, noi am văzut că nici un ministru nu se declara nemulţumit în urma rectificării de buget din iulie 2015. NU s-a primit nici un leu şi, mai grav, nu se ştie ce se va întâmpla cu acest program. Acesta este răspunsul pe care ni-l dau acum angajaţii ministerului şi direcţiei responsabile de acest program.

Poate unii consideră pretenţiile noastre prea mari, sunt probleme mult mai grave în această ţară, nu să li se dea bani unor IMM-uri ca să îşi achiziţioneze utilaje, să construiască spaţii de producţie sau să angajeze oameni. Le amintim însă că IMM-urile reprezintă 99% din companiile existente pe piaţa locală şi generează două treimi din cifra de afaceri a României şi peste 60% din locurile de muncă. Care sunt avantajele, înlesnirile sau ajutoarele pe care le primesc de la statul român?

Nu dorim decât să ni se dea ceea ce ni s-a promis, mai ales că am fost forţaţi prin contracte să începem investiţiile, iar unele firme au contractat credite bancare pentru a le realiza. Cum este posibil ca Guvernul să ne oblige să facem cheltuielile şi apoi să ne spună că nu sunt bani alocaţi în buget? Nici măcar un leu, după ce ni se promiteau 250 de milioane, domnule Prim Ministru?

Este aceasta o lipsă de preocupare din partea funcţionarilor responsabili de acest proiect? Este vorba de lipsă de fonduri? Ce se va întâmpla cu firmele care au început investiţiile şi au intrat în datorii bazându-se pe banii promişi în aceste Acorduri cu statul? Sunt întrebări pe care şi le pun cel puţin 600 de firme din România, semnatare ale unui acord valabil numai în condiţiile în care Guvernul României, prin Ministerul de Finanţe, alocă fondurile promise.

Vă rugăm, domnule Prim Ministru, să ne prezentaţi, aşa cum aţi făcut-o şi la lansarea programului, poziţia Guvernului faţă de situaţia actuală a Schemei de ajutor de minimis instituită prin H.G. nr. 274/2013, precum şi propunerile pentru deblocarea acestui program guvernamental."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor