Casa Albă cere companiilor aeriene americane să reziste “absurdităţilor orwelliene” ale Chinei privind Taiwanul

Andrei Popescu
06.06.2018

alte articole

Avion al companiei aeriene Delta Air Lines. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
06.06.2018

După ce luna trecută a descris-o drept “absurditate orwelliană”, administraţia SUA ripostează din nou la cererea Chinei ca firmele şi companiile aeriene americane să îşi schimbe modul în care se referă la Taiwan, pentru a se înţelege clar că teritoriul face parte din China.

“Aceasta este o absurditate orwelliană şi este parte a unei tendinţe tot mai mari a Partidului Comunist Chinez de a-şi impune viziunile politice cetăţenilor americani şi companiilor private americane”, a susţinut într-o declaraţie Sarah Huckabee Sanders, secretar de presă al Casei Albe.

Potrivit Financial Times, unii oficiali americani au cerut companiilor aeriene United, American Airlines şi Delta să nu respecte cererile Chinei, potrivit cărora companiile aeriene ar trebui să se refere la Taiwan sub numele de “Taiwan, China” pe website-urile şi hărţile lor. În luna aprilie a acestui an, Beijingul a trimis scrisori către 36 de companii aeriene străine, inclusiv câteva din SUA, solicitându-le să înlăture din materialele şi de pe website-urile lor orice limbaj care implică faptul că Taiwanul este stat independent, precizând că trebuie să se conformeze în cursul acestei luni.

Casa Albă a cerut companiilor aeriene să nu cedeze şi să spună Beijingului că această problemă ar trebui administrată de guvernele american şi chinez, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Directorul general al American Airlines, Doug Parker, a declarat luna trecută pentru Financial Times că problema Taiwanului este “între ţări”.

“SUA a răspuns guvernului chinez şi, astfel, urmăm direcţia guvernului american”, a afirmat Parker, care nu a precizat dacă consideră ordinul drept o absurditate orwelliană. “Nu sunt sigur că suntem obligaţi [să ţinem cont de recomandările guvernului american]”, adăugând că disputa este acum între cele două guverne şi că “noi urmăm recomandarea guvernului american”.

În timp ce Casa Albă încearcă să liniştească transportatorii aerieni că va rezolva această problemă cu regimul comunist chinez, companiile aeriene sunt neliniştite deoarece ar putea pierde accesul la rute valoroase în China într-un moment în care piaţa chineză devine tot mai importantă pentru aviaţie.

“În cazul în care companiile aeriene nu vor benenficia de dreptul de aterizare, atunci ele vor trebui pur şi simplu să înfrunte realităţile comerciale ale guvernului chinez”, a declarat Evan Medeiros, fost oficial al Casei Albe însărcinat cu probleme legate de Asia. “Singurul mesaj pe care îl vor înţelege chinezii este dacă companiile aeriene, din motive personale, nu doresc să accepte cererile chinezilor. Chinezii ştiu care sunt punctele de presiune, şi acelea sunt operaţiunile companiilor aeriene şi nu interacţiunile dintre guverne”.

Un grup bipartizan de senatori, inclusiv Cory Gardner din Colorado şi Marco Rubio din Florida, au scris recent companiilor United şi American pentru a le cere să reziste în faţa “braţului lung” al guvernului chinez. Gardner a declarat pentru Financial Times că aceste companii aeriene ar trebui să se gândească de două ori înainte de a se supune ordinului chinezilor, adăugând că SUA ar trebui să ia în considerare măsuri retaliatorii împotriva companiilor aeriene chineze dacă va fi necesar.

Compania aeriană Qantas din Australia şi alte câteva companii aeriene străine au decis să respecte ordinul Beijingului, potrivit Business Insider.

Air Canada, Air France, Malaysia Airlines şi alte câteva companii aeriene şi-au schimbat modul în care fac referire la Taiwan de când au primit scrisori din partea regimului comunist chinez. Lufthansa şi British Airways au făcut schimbări similare la începutul acestui an după ce Delta Air Lines a fost cenzurată de China pentru descrierea Taiwanului ca ţară independentă pe website-ul său. De asemenea, China a făcut presiuni asupra unor lanţuri hoteliere şi retaileri. Oficiali ai Casei Albe aparent au fost nemulţumiţi la începutul acestui an când Delta a cerut scuze Beijingului pentru că a descris Taiwanul şi Tibetul drept ţări independente pe website-urile lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor