SUA critică “absurdităţile orwelliene” ale Chinei privind Taiwanul
alte articole
Casa Albă a criticat dur eforturile regimului comunist din Beijing de a forţa companiile aeriene străine să schimbe modul în care se referă la Taiwan, Hong Kong şi Macao, etichetând drept “absurdităţi orwelliene” încercările Chinei de a controla limbajul folosit pentru a descrie teritorii sensibile din punct de vedere politic.
Pe fondul unei lupte tot mai intense privind surplusul comercial al Chinei cu SUA, Casa Albă a afirmat că Administraţia Aviaţiei Civile din China a trimis o scrisoare către 35 de companii aeriene străine, inclusiv câteva din SUA, cerând ca acestea să facă unele modificări.
Transportatorii au fost rugati să îndepărteze orice referiri la materialele care prezintă Taiwanul, Hong Kong-ul şi Macao ca independente, de pe siturile lor web.
Casa Albă a susţinut într-o declaraţie că preşedintele Donald Trump “va fi alături de americanii care se opun eforturilor Partidului Comunist Chinez de a impune opinia politică chineză companiilor americane şi cetăţenilor americani”.
“Este vorba de absurdităţi orwelliene şi face parte dintr-o tendinţă tot mai puternică a Partidului Comunist Chinez de a impune viziunile lor politice cetăţenilor americani şi companiilor private americane. ... Cerem Chinei să pună capăt ameninţărilor şi constrângerilor asupra companiilor americane şi a cetăţenilor americani”.
Taiwanul este cea mai sensibilă problemă teritorială a Chinei. Beijingul consideră că insula autoguvernată şi democrată este o provincie rebelă. Hong Kong şi Macao sunt foste colonii europene care acum fac parte din China şi au o administraţie parţial autonomă.
Ministerul chinez de Externe a răspuns duminică comentariilor Casei Albe, afirmând că firmele şi companiile străine care operează în China ar trebui să respecte suveranitatea şi integritatea sa teritorială, să respecte legea chineză şi să “respecte sentimentele naţionale ale poporului chinez”.
“Indiferent ce spune SUA, nu poate fi schimbat faptul obiectiv că există o singură Chină în lume şi că Hong Kong, Macao şi Taiwan sunt părţi indivizibile ale teritoriului chinez”, a afirmat purtătorul de cuvânt Geng Shuang într-o declaraţie publicată pe website-ul Ministerului de Externe.
Remarcile Casei Albe au loc după discuţii comerciale intense care au avut loc în urmă cu câteva zile între oficiali americani şi chinezi.
Administraţia Trump a cerut reducerea cu 200 miliarde de dolari a surplusului comercial al Chinei cu SUA până în 2020, tarife mai mici şi suspendarea subvenţiilor pentru tehnologii avansate, au declarat persoane familiare cu discuţiile.
“Grupul meu tocmai s-a întors din China. Va trebui să revizuim [relaţia cu] China pentru că până acum a fost vorba de o stradă cu un singur sens”, a declarat Trump la un eveniment ce a avut loc sâmbătă în Cleveland.
“Nu putem merge în continuare pe aceată cale”, a menţionat preşedintele, precizând că are mult respect pentru omologul său Xi Jinping.
La începutul săptămânii trecute, Trump a lăudat relaţia sa cu Xi Jinping, însă joi şi vineri nu au existat semne ale unui progres semnificativ în discuţiile dintre SUA şi China, amplificându-se temerile privind un război comercial între cele mai mari două economii ale lumii.
Consilierul de stat chinez Yang Jiechi şi secretarul de stat american Mike Pompeo au discutat sâmbătă prin telefon despre relaţiile bilaterale, oficialul chinez afirmând că acestea se află “într-un stadiu important”, potrivit Ministerului chinez de Externe.
Nu a fost clar dacă discuţia telefonică a avut loc după, sau dacă a fost un răspuns la declaraţia publicată de Casa Albă, sau dacă cei doi oficiali chiar au discutat despre cum ar trebui să se refere companiile americane la Taiwan, Hong Kong şi Macao.
Potrivit unei declaraţii publicate sâmbătă de Ministerul chinez de Externe, Yang i-a declarat lui Pompeo că SUA şi China ar trebui să întărească schimburile, să menţină o comunicare strânsă privind problemele economice şi comerciale şi să fie respectate reciproc “interesele esenţiale şi temerile majore” ale celor două ţări.
China şi SUA ar trebui să “soluţionez disputele şi problemele sensibile într-o manieră potrivită”, să menţină comunicarea şi coordonarea în ceea ce priuveşte problemele internaţionale şi regionale majore şi să “direcţioneze relaţiile bilaterale pe calea cea bună”, a adăugat Yang.