Kremlinul îl invită oficial pe dictatorul Kim Jong-un să viziteze Rusia

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)
Andrei Popescu
05.06.2018

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a invitat oficial pe liderul nord-coreean Kim Jong-un să viziteze Federaţia Rusă în luna septembrie, a declarat Kremlinul la câteva zile după ce ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a făcut o vizită oficială în Phenian pentru prima dată în aproape un deceniu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, invitaţia i-a fost prezentată dictatorului comunist nord-coreean printr-o scrisoare personală ce i-a fost înmânată de Lavrov în timpul vizitei în Coreea de Nord.

Peskov a adăugat că una dintre posibilele date de efectuare a vizitei ar putea fi cel de-al 4-lea Forum Economic Estic, programat să aibă loc în perioada 11-13 septembrie în Vladivostok, un oraş în Estul Îndepărtat al Rusiei, care este situat în apropierea graniţei cu Coreea de Nord.

“Timpul va arăta în ce măsură va fi convenabil [acel eveniment] pentru tabăra nord-coreeană”, a mai precizat Peskov la o conferinţă de presă în Moscova, adăugând că problema va fi discutată pe canale diplomatice.

În ultimele luni, Kim a călătorit în China de două ori pentru a se întâlnit cu omologul comunist chinez Xi Jinping şi, de asemenea, s-a întâlnit cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în satul de frontieră Panmunjom din Zona Demilitarizată, care separă Coreea de Nord de Coreea de Sud.

Liderul nord-coreean se va întâlni, de asemenea, cu preşedintele american Donald Trump în cadrul unui summit ce ar urma să aibă loc în 12 iunie în Singapore. Trump a anulat întâlnirea în 24 mai, dar după o zi a revenit la afirmaţiile iniţiale.

Împreună cu China, Rusia a ajutat Coreea de Nord să facă faţă din punct de vedere economic şi militar în anii de sancţiuni intense aplicate Phenianului de către SUA.

Invitaţia făcută de Kremlin reflectă îngrijorarea Moscovei şi Beijingului cu privire la influenţa Statelor Unite în Asia de Est. De asemenea, reflectă şi eforturile depuse de ambele puteri pentru a-şi face marcată propria prezenţă în negocierile legate de denuclearizarea Peninsulei Coreene şi a procesului de pace.

În 21 aprilie, pe fondul discuţiilor diplomatice cu Seulul, liderul nord-coreean a declarat că va suspenda testele nucleare şi de rachete ale ţării sale şi va închide un poligon de teste nucleare urmărind dezvoltarea economică a naţiunii şi realizarea păcii în Peninsula Coreeană, o acţiune care, în ciuda unui anumit grad de scepticism, a atras aprecieri globale şi a generat de asemenea speranţa dezescaladării tensiunilor şi a îmbunătăţirii relaţiilor dintre SUA şi Coreea de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor