Liiceanu: Sute de milioane de oameni au devenit agenţi ai răului! În China se petrece o situaţie limită a speciei umane

"China în zece cuvinte" este o descriere a celor mai mari atrocităţi pe care le poate trăi omenirea, a explicat filozoful Gabriel Liiceanu, la lansarea cărţii scriitorului Yu Hua.
Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

În China se petrece o situaţie limită a speciei umane. Tentaţia egalitarismului, respectiv forma pe care a luat-o utopia comunistă, a făcut în China cele mai îngrozitoare ravagii, iar crimele pe care le-a cunoscut istoria acestei ţări din 1949 sunt de neimaginat. Totuşi sunt reale, a explicat duminică filozoful Gabriel Liiceanu la lansarea cărţii "China în zece cuvinte", a scriitorului Yu Hua, eveniment găzduit de Bookfest.

"Nu întâmplător, pe scena istoriei Chinei s-au petrecut cele mai uluitoare lucruri pe care le poate cunoaşte umanitatea. Dacă veţi citi cartea asta, veţi citi ce înseamnă omenirea împinsă la limită", spune filozoful.

Potrivit lui Liiceanu, în China, pe timpul lui Mao, a avut loc o îngrozitoare mutaţie care a continuat până în ziua de azi. Care este acea mutaţie?

"Ei bine, sute de milioane de oameni au devenit agenţi ai răului, adică practicau violenţa, tortura, omorârea celorlalţi, război civil cu atrocităţi teribile, pentru simplul motiv că făcând răul în formele lui cele mai atroce erau convinşi că fac binele. Este formidabil, să pui un om să tortureze, să bată sălbatic, să omoare, să învingă toate pattern-urile umanităţii fiind convins că face binele", a adăugat Liiceanu, dând şi exemple de astfel de atrocităţi.

"Senzaţia pe care o aveţi când citiţi această carte este de neverosimil: cum să omori condamnaţii politic în curtea unei şcoli de copii? Cum să pui copiii la 11-12 ani să trăiască la câteva zile o nouă execuţie în public? Cum era posibil ca un condamnat politic să fie executat în piaţa publică smulgându-i-se inima din piept? Cum era posibil ca un personaj închis, un condamnat să îl supere pe comandantul închisorii şi din supărare omul să-l împuşte şi să îi mănânce creierul la prânz, la masă. Toate astea par neverosimile... Oamenii încercând să se autoregleze sunt în stare să creeze mutanţi istorici", a precizat filozoful.

Yu Hua, autorul cărţii, s-a născut în 1960, a trăit Revoluţia Culturală de la un cap la altul, a simţit pe pielea lui grozăvia Marelui Salt Înainte, a fost contemporan cu omorârea a 70 de milioane de oameni. A prins Marea Foamete şi a văzut cum în China comunistă s-a atins o limită a umanului, la nivelul manipulării a sute de milioane de oameni, la nivelul violenţei, foametei, haosului, torturilor, crimei, a mai explicat Liiceanu.

Aşadar, cartea este o descriere a celor mai mari atrocităţi pe care le poate trăi omenirea, o carte pusă sub paradigma unui vers din Homer, un vers care concentrează în el tot fatalismul homeric: "Zeii aşa le urziră cândva muritorilor, bieţii, traiul în mâhnire să îşi ducă, iar ei grijă n-au de nimica!"

Recomandăm şi 17 ani de crime. Zeci de milioane de victime. Povestea măcelului despre care Occidentul alege să vorbească doar în şoaptă

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură