Beijingul îşi “intimidează vecinii”. Mattis promite că SUA va “concura viguros” în Marea Chinei de Sud

Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015. (US Navy)
Andrei Popescu
03.06.2018

Beijingul îşi intimidează vecinii în disputata regiune a Mării Chinei de Sud printr-un comportament agresiv, precum desfăşurarea de rachete, a afirmat secretarul american al Apărării James Mattis.

SUA doreşte să colaboreze cu China în crearea unei relaţii “orientate spre rezultate”, însă acţiunile Beijingului în Marea Chinei de Sud sunt coercitive, iar Pentagonul va “concura viguros” dacă va fi necesar, a precizat Mattis.

Luând cuvântul la evenimentul Dialogul de la Shangri-La, ce a avut loc în acest an în Singapore, Mattis a evidenţiat că administraţia preşedintelui Donald Trump doreşte să echilibreze cooperarea Chinei cu Coreea de Nord, în timp ce se ocupă de abordarea activităţilor Beijingului în Marea Chinei de Sud, potrivit Reuters.

Mattis, care va călători la Beijing în această lună, a adăugat: “Politica Chinei în Marea Chinei de Sud este în contradicţie cu deschiderea promovată de strategia noastră şi pune sub semnul întrebării obiectivele mai ample ale Chinei”.

Luna trecută, bombardiere chineze au aterizat pe insulele şi recifele disputate din Marea Chinei de Sud ca parte a unui exerciţiu militar, declanşând temeri Vietnamului şi Filipinelor.

Imagini de satelit din 12 mai au arătat că, aparent, China a desfăşurat rachete sol-aer montate pe camioane sau rachete de croazieră antinavă pe insula Woody din regiunea maritimă disputată.

Totodată, Mattis a declarat la summitul din Singapore că Beijingul a amplasat sisteme de bruiaj electronic în Marea Chinei de Sud.

“În ciuda faptului că Beijingul a declarat contrariul, plasarea acestor sisteme de arme este legată în mod direct de utilizarea armatei pentru intimidare şi constrângere”, a precizat Mattis.

Însă un oficial militar chinez a declarat că remarcile secretarului american al Apărării sunt “iresponsabile”.

He Lei, directorul delegaţiei chineze la Dialogul de la Shangri-La, a afirmat că insulele respective sunt teritorii chineze şi că este “dreptul suveran şi legal al Chinei să plaseze acolo” soldaţi şi arme.

“Considerăm că orice ţară care încearcă să creeze disensiuni în legătură cu acest lucru, de fapt interferează cu problemele noastre interne”, a adăugat He Lei, care este vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Militare în cadrul Armatei de Eliberare a Poporului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor