Care este rolul virtuţilor în laborator?

Ştiinţa nu înseamnă simpla măsurare obiectivă a materialelor sau rezolvarea unor ecuaţii - ea depinde, printre altele, de integritatea, sârguinţa, transparenţa, onestitatea şi prudenţa oamenilor de ştiinţă. Ea depinde de virtuţi.
Laborator (Shutterstock)
Gregory Crawford
24.03.2015

În secolul al XX-lea, evoluţia ştiinţei şi ingineriei a transformat profund rolul profesiilor din domeniul universitar, afectând cercetarea, doctrina şi practica de predare. Diviziunea tradiţională dintre artele liberale şi disciplinele ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii, identificate la unison sub acronimul "STEM" este, cred eu, artificială şi învechită.

Ca fizician, fost decan al Facultăţii de inginerie a Universităţii Brown şi decan al Facultăţii de ştiinţe a Universităţii Notre Dame, am ajuns să recunosc şi să apreciez rolul vital pe care ştiinţele umaniste, sociale şi artele îl joacă în viaţa şi cariera oamenilor de ştiinţă şi inginerilor, poate acum mai mult decât niciodată.

Accelerarea descoperirilor şi invenţiilor în acest secol a ajuns la un punct în care la întrebarea: "Putem face acest lucru?". Răspunsul este aproape întotdeauna: "Da".

Între timp, întrebarea: "Ar trebui să facem acest lucru?" capătă o nouă importanţă, imediată. Societatea este în căutare de absolvenţi de studii STEM pentru a aborda provocările globale care afectează bunăstarea medicală, de mediu şi economică a miliarde de oameni. Pentru a reuşi în aceste sarcini dificile, absolvenţii trebuie să fie educaţi în privinţa virtuţilor intelectuale şi morale.

Cercetatea nu este pur obiectivă

Cartografierea genomică a devenit o rutină, cercetarea asupra celulelor stem promite o gamă largă de tratamente, nanoştiinţa şi tehnologia deschid posibilităţi aproape nelimitate în anumite domenii. Complexitatea din ce în ce mai sofisticată a disciplinelor de cercetare STEM necesită o colaborare între oameni, atât în interiorul, cât şi în afara domeniului lor.

De exemplu, sute de fizicieni lucrează la CERN, Laboratorul European pentru Fizica Particulelor, pentru a înţelege natura fundamentală a blocurilor care construiesc universul: particulele subatomice. Natura muncii lor şi descoperirile viitoare vor inspira noi colaborări între experţi din diferite discipline, tehnologii derivate aplicate în alte domenii şi ridică noi şi profunde întrebări cu privire la natură şi la fiinţele umane.

Disciplinele STEM reprezintă o întreprindere umană – o cercetare a lumii fizice formată din indivizi şi grupuri ale căror interese şi experienţe le influenţează alegerile şi obiectivele. Disciplinele STEM nu sunt lipsite de valoare; nu sunt întotdeauna pur obiective. Cercetătorii din aceste zone trebuie să redescopere şi să exercite virtutea - şi anume, să ia în considerare binele moral şi să menţină standarde morale înalte - pentru a reuşi şi a se asigura că activitatea lor promovează bunăstarea tuturor, evită să provoace daune altora şi câştigă respectul şi sprijinul întregii societăţi. Disciplinele STEM ar trebui să faciliteze crearea unei comunităţi umane înfloritoare.

Descoperirea mea personală

Faptul conştientizării personale cu privire la această dimensiune a muncii mele a trecut în centrul atenţiei mele, atunci când mi-am mutat interesul iniţial pentru fizica fundamentală la cel către fizica aplicată.

Impactul potenţial al cercetării mele asupra oamenilor - atât pozitiv, cât şi negativ - a devenit clar într-un mod pe care nu îl luasem în considerare cu atenţie, atunci când lucram cu formule, ipoteze şi experimente de laborator cu privire la proprietăţile fundamentale ale materiei. Fiecare etapă a procesului implica alegeri pe care trebuia să le fac, alegeri care ar fi orientat atât cercetarea, cât şi produsul final într-o direcţie, mai degrabă decât în alta.

Acest lucru nu a fost doar un exerciţiu intelectual pentru a vedea ce este posibil - a devenit o responsabilitate personală pentru a vedea ce este bun. Dincolo de orice analiză cost-beneficiu, a trebuit să iau în considerare sănătatea şi siguranţa persoanei care ar putea folosi produsul final. În acelaşi timp, am găsit o motivaţie mai profundă pentru cercetare, în scopul de a descoperi şi inventa produse care ar putea avea un efect pozitiv asupra calităţii vieţii oamenilor.

Ştiinţa nu înseamnă simpla măsurare obiectivă a materialelor sau rezolvarea unor ecuaţii - ea depinde, printre altele, de integritatea, sârguinţa, transparenţa, onestitatea şi prudenţa oamenilor de ştiinţă. Ea depinde de virtuţi.

Virtuţi valoroase

Studiul virtuţilor intelectuale şi morale ar trebui să facă parte din educaţia fiecărui student în discipline STEM. Virtuţile sunt calităţi de excelenţă pe care o persoană le dobândeşte prin practica obişnuită urmărind să trăiască o viaţă bună - şi acest lucru nu este doar un domeniu exclusiv ştiinţelor umaniste.

Domeniul eticii virtuţii, înrădăcinate în activitatea lui Aristotel, a oferit de secole un cadru pentru evaluarea acţiunilor personale. Această abordare descrie acţiunea dreaptă ca o cale de mijloc între exces şi deficienţă - virtutea curajului, de exemplu, evită atât excesul imprudenţei, cât şi defectul laşităţii.

Etica virtuţii a primit o atenţie înnoită de la sfârşitul secolului al XX-lea, pe măsură ce, în lumea modernă, oamenii au ajuns să recunoască importanţa caracterului precum şi a competenţei. Aceasta include virtuţile clasice, cum ar fi prudenţa, dreptatea, cumpătarea şi fermitatea, precum şi calităţile recent identificate, cum ar fi hotărârea, un hibrid între perseverenţă şi pasiune. Având în vedere faptul că virtuţile sunt aproape responsabilităţi individuale, nu sunt legate de o anumită religie sau de un anumit grup. Etica virtuţii priveşte dincolo de reguli şi formule, concentrându-şi atenţia asupra valorii şi scopului vieţii.

Ceea ce se adaugă predării este conceptul de virtute

O abordare a vieţii centrată pe virtuţi încurajează reflecţia, deliberarea şi moderaţia şi, în acelaşi timp, avertizează împotriva excesului şi deficienţei. Permite cele mai înalte alegeri etice în probleme importante şi complexe pe care absolvenţii de discipline STEM trebuie să le depăşească, de la întroducerea de materiale noi pentru mediu, la a face accesibil ţărilor în curs de dezvoltare rezultatul descoperirilor.

Aici, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe, introducem constant probleme legate de dimensiunea umană, în special, în domeniul ştiinţelor despre viaţă.

În programul nostru de studii universitare ne-am concentrat asupra afecţiunilor rare şi neglijate, întrebând de ce studierea acestora nu este finanţată în mod adecvat şi comparând preţul unui medicament la dimensiunea pieţei. Din moment ce luăm în considerare modul în care profitul ar trebui să influenţeze salvarea de vieţi, aceste virtuţi, precum dreptatea, înţelepciunea, pasiunea şi compasiunea apar în mod natural.

Avem cursuri de cercetare a celulelor stem care discută despre etica salvării de vieţi în detrimentul distrugerii de embrioni. Am dezvoltat cursuri de etică ştiinţifică, atât de integritate profesională, cât şi de responsabilitate personală, ca şi despre poziţia de lider în domeniul ştiinţei bazate pe modele de "conducător slujitor", care atribuie o valoare mare eticii interpersonale.

În plus faţă de aceste conversaţii explicite, studenţii experimentează virtuţile necesare pentru a desfăşura activităţi de cercetare. Acestea includ însuşiri cum ar fi dedicarea în scopul găsirii unui răspuns, curajul de a explora noi teritorii şi de a crea noi baze de cunoştinţe, precum şi uimirea, imaginaţia şi creativitatea. De asemenea, importanţa cercetării ghidate de virtute în disciplinele STEM a sporit considerabil după ce multe cercetări au trecut de la explorarea individuală la cea prin intermediul echipelor mari. Oamenii de ştiinţă trebuie să înveţe să colaboreze eficient în echipe diferite, ceea ce necesită respect, onestitate, încredere şi umor.

Soluţiile novatoare aduse provocărilor semnificative necesită deschidere din partea cercetătorilor, luând în considerare contribuţiile altora, chiar şi din alte discipline. Alegerea unei teme de cercetare ar trebui să implice prudenţă, o evaluare atentă a potenţialului impact al rezultatului sub aspect negativ dar şi pozitiv. Cercetătorii din domeniul nanotehnologiei, al celulelor stem şi din alte domenii de studiu ar trebui să accepte responsabilitatea şi pentru a evita răspândirea de produse nocive, aşa cum s-a întâmplat în trecut. De exemplu, când talidomida a fost prescrisă ca medicament pentru a trata greaţa în cazul femeilor gravide. Oamenii de ştiinţă şi inginerii trebuie să reziste exacerbării decalajului dintre ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare.

Provocările ştiinţifice necesită o abordare reflexivă

Cercetarea în colaborare, vitală pentru rezolvarea unor probleme complexe şi mari provocări globale, solicită perseverenţa de modă veche, precum şi virtuţile necesare pentru a promova o echipă care funcţionează bine - onestitate, modestie, generozitate, bunătate şi aşa mai departe. Raportarea rezultatelor cere un nivel ridicat de integritate şi responsabilitate. Cercetătorul care răspândeşte descoperirea pentru avantaje comerciale va avea nevoie de curaj, hotărâre şi dăruire, precum şi toate virtuţile necesare privitoare la echipa de cercetare, inclusiv răbdare şi flexibilitate.

Educaţia STEM se află, fără îndoială, printre cele mai riguroase cursuri academice pe care un student le poate urma, iar înţelegerea acestei dimensiuni sensibile şi cuprinzătoare necesită creativitate şi inovare. În cele din urmă, consider că această înţelegere şi practică a virtuţilor ar trebui să pătrundă în tot ceea ce facem ca profesori şi coordonatori în formarea şi dezvoltarea studenţilor noştri.

În viitor, vom fi evaluaţi pe piaţa educaţiei nu pentru scoruri la admiterea "ACT" şi ierarhizarea studenţilor noştri de elită, ci pentru calitatea şi influenţa absolvenţilor noştri. Instituţiile care insuflă obiceiuri de excelenţă studenţilor vor înflori împreună cu absolvenţii lor.

Când vorbesc de virtute, etică şi leadership oamenii mă întreabă, uneori în glumă, dacă sunt un om de ştiinţă sau umanist. Când se întâmplă asta, mă gândesc la ceea ce ne dorim ca studenţii noştri să ajungă prin eforturile lor şi răspund: ambele.

Articolul original, în engleză, este următorul: What’s the role of virtues in the lab?

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor