Înţelepciune antică. Să reflectăm la cugetările lui Socrate

Moartea lui Socrate, de Jaques-Louis David
Moartea lui Socrate, de Jaques-Louis David (Wikipedia)

A trece prin viaţă fără a da atenţie înălţării caracterului şi cultivării virtuţilor, dus de curentul societăţii moderne, nu pare să fie cea mai înţeleaptă decizie. Vă propun să studiem câteva dintre cugetările unui om care şi-a dedicat viaţa căutării Adevărului şi a lăsat în urma sa multe lecţii importante la care merită să reflectăm - filosoful grec Socrate.

Vă prezentăm o colecţie de sfaturi şi cugetări transmise de Socrate posterităţii, care cu siguranţă vă vor pune pe gânduri:

1. Cunoaşte-te pe tine.

2. Ca să te găseşti pe tine, gândeşte tu însuţi.

3. Lasă-l pe cel care ar vrea să transforme lumea mai întâi să se transforme pe sine.

4. Nu pot învăţa nimic pe nimeni. Pot doar să îi fac să gândească.

5. A te întreba este începutul înţelepciunii.

6. În copilărie fii modest, la adolescenţă fii temperat, când eşti adult fii corect şi la bătrâneţe fii prudent.

7. Cel care nu este mulţumit cu ce are, nu va fi mulţumit cu ceea ce şi-ar dori să aibă.

8. Există doar un singur lucru bun – cunoaşterea şi un singur lucru rău - ignoranţa

9. Natura ne-a dat două urechi, doi ochi, dar numai o singură limbă – astfel că în final ar trebui să auzim şi să vedem mai mult decât să vorbim.

10. Cuvintele false nu sunt doar rele în sine, ci infectează sufletul cu răutate.

11. Cea mai aprinsă dragoste are cel mai rece sfârşit.

12. Din cele mai arzătoare dorinţe adesea apar cele mai distrugătoare duşmănii.

13. Cea mai simplă şi sigură cale de a trăi onorabil în această lume este să fii cu adevărat ceea ce pari a fi şi, dacă observăm, vom descoperi că toate virtuţile omeneşti cresc şi se întăresc singure practicandu-le.

14. Foloseşte-ţi timpul în a te îmbunătăţi pe tine însuţi prin scrierile altor persoane pentru că astfel să câştigi uşor ceea ce alţii au trudit pentru a afla.

15. Nu uita că nicio condiţie umană nu este stabilă, aşa că evită să fii exaltat când eşti prosper sau să fii depresiv când dai de adversitate.

16. Cel mai bogat este cel care este mulţumit cu cel mai puţin, pentru că mulţumirea este bogăţia naturii. Mulţumirea este bogăţia naturală, luxul este sărăcia artificială.

17. Oamenii nesemnificativi trăiesc doar ca să mănânce şi să bea, oamenii valoroşi mănâncă şi beau doar ca să trăiască.

18. Nu fac decât să încerc să va conving pe toţi, bătrâni şi tineri de asemenea, să nu va ataşaţi de interesul pentru persoana sau avuţiile voastre, ci cel mai mult să vă pese de îmbunătăţirea profundă a sufletului vostru. Va spun că virtutea nu este dată de bani, dar din virtute vin banii şi toate celelalte proprietăţi ale omului, cele publice cât şi cele private. Asta este ceea ce vă învăţ, iar dacă asta este doctrina care corupe tineretul, sunt o persoană dăunătoare.

19. Cel care a fost nedreptăţit nu ar trebui să întoarcă nedreptatea, pentru că în nicio circumstanţă nu poate fi echitabil să faci o nedreptate. Şi nu este echitabil să întorci o nedreptate sau să faci rău vreunui om, oricât de mult am fi suferit din cauza lui.

20. Important cu adevărat nu este să trăieşti, ci să trăieşti bine. Şi să trăieşti bine ar însemna, alături de multe lucruri de care să te bucuri în viaţă, să trăieşti potrivit principiilor tale.

21. Dacă nu obţii ceea ce îţi doreşti, suferi. Dacă obţii ceea ce nu îţi doreşti, suferi. Chiar şi când obţii exact ce îţi doreşti, tot suferi pentru că nu îl poţi avea pentru totdeauna. Mintea ta îţi face situaţia dificilă. Vrea să nu fie constrânsă de schimbare, de durere, de obligaţiile faţă de viaţă sau moarte. Dar schimbarea este o lege şi oricât de mult ar pretinde altfel (mintea- n.r.), această realitate nu se va schimba.

22. A şti înseamnă să ştii că nu ştii nimic. Acesta e înţelesul adevăratei cunoaşteri. Adevarata înţelepciune apare la fiecare dintre noi atunci când realizăm cât de puţin înţelegem despre viaţă, despre noi înşine şi despre lumea din jurul nostru.

23. Ei bine, sunt categoric mai înţelept decât acest om. Este foarte probabil că niciunul dintre noi să nu aibă vreo cunoştinţă cu care să se fălească; dar el crede că ştie ceva ce de fapt nu ştie, în timp ce eu sunt destul de conştient de ignoranţa mea. Se pare că sunt mai înţelept decât el în această mică măsură, pentru că nu cred că ştiu ceea ce nu ştiu.

24. Nu sunt nici atenian, nici grec, ci un cetăţean al lumii întregi.

25. Războaiele, revoluţiile şi luptele sunt datorate numai şi numai trupului şi dorinţelor sale. Toate războaiele sunt întreprinse pentru dobândirea bogăţiei, iar motivul pentru care vrem să dobândim bogăţia este trupul, deoarece suntem sclavi în folosul lui.

26. Niciun om nu îşi însuşeşte o îndeletnicire pe care nu a învăţat-o, nici cea mai jalnică; cu toate acestea toţi se consideră suficient de calificaţi pentru cea mai dificilă dintre toate îndeletnicirile, aceea de a guverna.

27. Cea mai apropiată cale către glorie este să faci tot posibilul să fii ceea îţi doreşti să fii considerat că eşti.

28. Comicul şi tragicul stau inseparabil de aproape, precum lumina şi umbra.

29. Cu cât avem mai puţine dorinţe, cu atât ne asemănăm mai mult Zeilor.

30. Sufletele tuturor oamenilor sunt nemuritoare, dar sufletele persoanelor drepte sunt nemuritoare şi divine.

31. Ora despărţirii a sosit şi fiecare o ia pe drumul său. Eu o să mor, iar tu o să trăieşti. Ce este mai bine? Numai Dumnezeu ştie.

32. A ne fi teamă de moarte, prieteni, înseamnă doar că ne considerăm înţelepţi, fără să fim înţelepţi: înseamnă să credem că ştim ceea ce nu ştim. Moartea ar putea să fie cel mai bun lucru pe care îl experimentează oamenii, dar ei se tem de ea ca şi cum ar şti foarte bine că este cel mai rău dintre rele. Şi nu reprezintă acest lucru nimic altceva decât ignoranţa ruşinoasă de a crede că ştim ceea ce nu ştim de fapt?

33. Moartea poate fi cea mai minunată dintre toate binecuvântările omeneşti.

34. Rugăciunile noastre ar trebui să fie pentru binecuvântări în general, pentru că Dumnezeu ştie cel mai bine ce e bun pentru noi.

35. Mă rog Ţie, Doamne, să pot fi frumos pe dinăuntru.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură