Povestiri din China antică: Să te gândeşti întâi la ceilalţi

A fi plin de compasiune faţă de ceilalţi, a-ţi dedica propriile preocupări celorlalţi este o virtute ce a fost promovată mereu în cultura tradiţională chineză.
A fi plin de compasiune faţă de ceilalţi, a-ţi dedica propriile preocupări celorlalţi este o virtute ce a fost promovată mereu în cultura tradiţională chineză. (Epoch Times)

Istorioara care urmează s-a petrecut în statul Qi, cu aproximativ 2.500 de ani în urmă. Era o iarnă rece şi ninsese timp de 3 zile şi 3 nopţi, fără întrerupere.

Din interiorul palatului său confortabil, îmbrăcat cu o haină din blană de vulpe, prinţul Jing al statului Qi se bucura de zăpadă. Fascinat de peisajul frumos, el şi-ar fi dorit să mai ningă încă, cel puţin, alte câteva zile.

Yan Ying, consilierul său, a intrat în camera în care se afla prinţul. L-a privit pe acesta şi apoi s-a uitat spre fereastra prin care se vedeau fulgii de zăpadă căzând. Prinţul Jing a spus încântat: "Ninge de 3 zile şi 3 nopţi, dar eu nu simt deloc frigul. Parcă ar fi primăvară!".

Văzându-l pe prinţ înfăşurat în blana sa de vulpe, Yan Ying l-a întrebat în mod intenţionat: "Sunteţi sigur că nu este frig afară?". Prinţul Jing a încuviinţat din cap.

Yan Ying, văzând că prinţul nu a înţeles de ce i-a fost pusă acea întrebare, i-a spus apoi, în mod direct: "Am auzit despre regii înţelepţi din timpurile vechi, că atunci când mâncau se preocupau de cei cărora le era foame, atunci când purtau haine călduroase se gândeau la cei cărora le era frig, iar atunci când duceau o viaţă confortabilă, gândul lor era mereu la cum să îi ajute pe cei care suferă. Dumneavoastră de ce nu vă gândiţi la ceilalţi?".

Prinţul Jing a rămas tăcut, jenat, înţelegând că a greşit.

A fi plin de compasiune faţă de ceilalţi, a-ţi dedica propriile preocupări celorlalţi, este o virtute ce a fost promovată mereu în cultura tradiţională chineză.