Ştiaţi că regele Carol al VI-lea al Franţei credea că este făcut din sticlă?

Carol al VI-lea al Franţei a fost încoronat la vârstă de doar 11 ani. De-a lungul anilor, el a dezvoltat episoade de nebunie care l-au făcut să creadă că era "fragil" şi că oasele sale erau făcute din sticlă.
Carol al VI-lea imobilizat la pat şi doctorul lui. Miniatură, în jurul anilor 1470-1475, Paris, BNF, Departamentul Manuscrise, Divisiunea occidentală, Franţa 2646, foaia 164.
Carol al VI-lea imobilizat la pat şi doctorul lui. Miniatură, în jurul anilor 1470-1475, Paris, BNF, Departamentul Manuscrise, Divisiunea occidentală, Franţa 2646, foaia 164. (wikipedia.fr)

Regele Carol al VI-lea al Franţei, Regele Sticlă, aşa cum era cunoscut de mulţi dintre cei care au trăit în era monarhiei medievale Europene, era cunoscut şi sub numele de Carol cel Mult-Iubit şi mai târziu drept Carol Nebunul.

Fiu al lui Carol al V-lea al Franţei şi al Ioanei de Bourbon, a fost al cincilea copil al acestei uniuni regale. La vârsta de numai 11 ani a fost încoronat ca rege al Franţei, în 1380, la Catedrala de la Reims. Mama lui murise la 6 februarie 1378, aşa că regenţa trebuia încredinţată unuia dintre unchii săi. În cele din urmă a avut loc guvernarea "seniorilor florii de crin", adică a celor trei unchi din partea tatălui: Ducele de Anjou, Ducele de Burgundia şi Ducele de Berry, precum şi a unchiului din partea mamei, Ducele de Bourbon. În anul 1385 Carol al VI-lea s-a căsătorit cu Isabeau de Bavaria. Ei au avut 12 copii.

Cu simptome pe care medicina modernă le-ar plasa în modelul de schizofrenie, de porfirie sau de tulburare bipolară, Carol al VI-lea a suferit episoade grave de comportament, care au început cu tentativa de omor a lui Olivier al V-lea de Clisson, prieten şi consilier apropiat al său.

Într-un episod, un individ cu aspect de cerşetor, l-a avertizat de o posibilă trădare, moment în care boala sa a luat-o razna. Carol a început să-şi atace armata proprie iar, la scurt timp după acest episod, a fost văzut ţipând în sălile castelului punându-şi pe fugă familia, în imposibilitatea de a-şi aminti numele său sau cel al copiilor săi. Crizele de nebunie au început în 1392 şi au dus la certuri în familia regală franceză, lucru exploatat de puterile vecine - Anglia şi Burgundia. Până la sfârşitul domniei sale o mare parte din Franţa a ajuns sub ocupaţie străină.

Printre cele mai mari iluzii ale Regelui a fost aceea că este făcut din sticlă. Aşa numita Glass delusion sau delirul sticlei, l-a determinat pe Carol al VI-lea să se îmbrace cu haine solide pentru a evita orice risc de a se rupe. În acelaşi timp, a început să evite orice contact cu persoanele, apropiate sau nu, considerându-se "fragil".

Acest lucru a fost consemnat în lucrări celebre, cum ar fi: Don Quijote de Miguel de Cervantes, Meditaţii metafizice de René Descartes, Anatomia melancoliei, de Rober Burton, devenită parte a culturii populare, cât şi poezii satirice şi poveşti despre tulburări bipolare.

Carol al VI-lea, Carol cel Mult-Iubit, Carol Nebunul sau Regele Sticlă, a murit în delir, în anul 1442, pierdut într-o lume destul de agitată pentru el şi puţin înţeles de cei care l-au înconjurat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură