Luminile din Singapore

Mioara Stoica
01.12.2015

Zgârie-nori de 55 de etaje, luminaţi colorat, domină oraşul Singapore de la 200 de metri altitudine, înălţându-se precum un scut deasupra templelor chinezeşti şi hinduse şi a moscheelor islamice care împânzesc acest oraş multicultural, ale cărui origini au fost definite de imigraţia în masă din secolul al XIX-lea, din întreaga Asie.

Tradiţia spune că în secolul al VIII-lea se afla aici un mic sat pescăresc, iar un prinţ malaezian ce a văzut ieşind din apă un monstru uriaş, jumătate dragon-jumătate leu, impresionat de arătare, a numit aşezarea Singo Pura, Oraşul Leului. Şi astăzi, dragonul cu cap de leu a rămas emblema statului, reprezentările sale fiind peste tot, iar în Parcul Merlion i s-a ridicat chiar şi o mare statuie.

Astăzi, Singapore este un amestec între antic şi modern, un amestec al culturii chineze, indiene şi malaeziene, într-o societate predominant vorbitoare de limba engleză.

Fost port şi colonie britanică, Singapore oferă în prezent combinaţia vie dintre zgârie - norii ultra-moderni şi rămăşiţele pădurilor tropicale pline de culoare. Singapore este renumit pentru imensul Aeroport Changi, muzeele sale superbe, facilităţile turistice, arhitectura şi atracţiile sale naturale.

Un climat tropical şi peisaje spectaculoase, dar şi shopping la superlativ, delicii gastronomice şi o vibrantă viaţă de noapte, fac din Singapore noua destinaţie turistică de top a Asiei de sud-est.

Câteva curiozităţi

Singapore nu respectă ora de vară şi nu schimbă vara fusul orar. Lungimea zilei este aproape constantă de-a lungul anului din cauza localizării ţării foarte aproape de Ecuator.

Urbanizarea a desfiinţat mai multe domenii de vegetaţie, dar totuşi un sfert din suprafaţa oraşului este încă acoperită de pădure, rezervaţii naturale şi parcuri. Singapore este lider în integrarea spaţiilor verzi în cele urbane şi aproape că nu există delimitări între zonele cu natură sălbatică, rezervaţii naturale şi parcurile din interiorul oraşului.

Oraşul este foarte curat şi merită reţinută şi o altă atenţionare, amenzile sunt foarte mari, fiind date şi pentru abateri aparent nesemnificative. Din 1992, în Singapore sunt restricţionate importul, comercializarea şi utilizarea gumei de mestecat, iar dacă eşti prins cumva aruncând-o în locuri publice, va trebui să plăteşti o amendă de aproximativ 200 $. De asemenea, în Singapore este dusă o politică foarte severă împotriva narcoticelor.

Nu se întâlnesc vânzători ambulanţi, câini sau pisici hoinărind pe străzi.

În Singapore nu există sezon de vârf sau extrasezon. Cele mai aglomerate perioade sunt în timpul vacanţelor locale şi festivalurilor. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Singapore este între lunile martie – octombrie, când plouă mai puţin, iar umiditatea este scăzută, cât şi în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

Singapore are cei mai mulţi milionari ca procentaj din populaţie, oraşul-stat fiind urmat doar de Qatar şi Kuweit. Mulţi milionari aleg Singapore ca reşedinţă, datorită taxelor mici şi calităţii ridicate a vieţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor