Cangrena din MAI sub reflector: "Avem de-a face cu analfabeţi funcţional. Sunt clanuri întregi de naşi-fini!"

MAI funcţionează în regim autocrat. Se promovează pe relaţii, există adevărate clanuri naşi-fini, intelectualii nu sunt agreaţi, iar cei promovaţi în funcţii nu îşi doresc să reformeze ceva ci doar să nu-şi piardă scaunele, arată liderul sindical Emil Păscuţ.
Loredana Diacu
23.06.2017

alte articole

Protest al poliţiştilor (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.06.2017
Se încarcă player-ul...

Aşteptăm de la poliţişti să apere ordinea şi siguranţa publică, să prindă hoţi, să ne protejeze de agresori, pe scurt, avem o mulţime de aşteptări de la ei. Pot ei însă performa la înălţimea standardelor noastre? Şi dacă nu, de ce? Câteva răspunsuri la această întrebare vin de la liderul sindicatului poliţiştilor Diamantul, Emil Păscuţ, care a explicat, într-un amplu interviu acordat Epoch Times, ce scârţăie în Ministerul de Interne şi cam ce ar putea fi făcut.

O primă problemă care se ridică este că avem prea puţini poliţişti, mult prea puţini pentru ca ordinea şi siguranţa publică să fie apărate aşa cum ne-am dori. Potrivit liderului sindical, în prezent, numărul celor în uniformă este mult subdimensionat. Deşi MAI susţine că are un deficit de circa 20.000 de poliţişti, potrivit lui Păscuţ, acest număr este cel puţin dublu. Cum se explică asta? Cam 40% dintre angajaţii MAI reprezintă personal de suport, nu personal operaţional. Aceşti oameni din structurile de suport ar trebui încadraţi, crede liderul sindical, ca funcţionari publici. Aşa s-ar economisi bani la buget, iar lumea ar înţelege că, de fapt, MAI are un mare, mare deficit de poliţişti.

"Poliţia română e mult subdimensionată, se vorbeşte că avem circa 20.000 de locuri vacante dar nevoia reală cred că e de vreo 40 – 50.000", a explicat Păscuţ.

Aşadar, nici vorbă să putem avea câte un poliţist pe fiecare stradă. Şi cum cantitatea dă uneori calitatea, faptul că structurile operative sunt subdimenstionate îi afectează grav atât pe oamenii legii cât şi pe noi, beneficiarii finali ai serviciilor acestora.

"Poliţiştii ăştia din stradă se mulg peste capacităţile lor fizice şi psihice. Când îl ţii pe unul într-o asemenea stare, îl faci o brută, ori cedează psihic şi nu mai e sănătos, ori îl faci o legumă. Şi vedem pe la televizor şi comportamente din partea unor poliţişti care pot fi interpretate ca agresive, violente... poliţiştii ăştia sunt rezultatul sistemului, sistemul ăsta nu face decât să îi mulgă de muncă, de energie, şi nu le dă nimic în schimb", a explicat Păscuţ.

Pe lângă problema subdimensionării, Poliţia mai suferă şi de alte boli care-şi au rădăcina pe de o parte din legislaţia defectuoasă, pe de alta din modul defectuos în care funcţionează MAI, devenit un minister autocrat, format din "clanuri."

Legislaţia

Pe de o parte, Parlamentul când reglementează în materie de poliţie e extrem de permisiv, superficial, nepăsător, se dau foarte multe legi în acest domeniu specific care păcătuiesc prin insuficienţă, spune Păscuţ. Pe de altă parte, Ministerul de Interne vine cu propriile reglementări care sunt, parte dintre ele, secrete, poliţiştii şi publicul neavând acces la ele. De multe ori, pentru a afla conţinutul actelor normative care le reglementează activitatea, poliţiştii sunt obligaţi să se adreseze instanţei, unde Sistemul le dă din nou peste degete prin judecători.

"În ţara noastră avem reguli pe care partea de putere executivă refuză să le respecte şi, spre şi mai marele meu regret, te duci în instanţă şi dai de nişte judecători care ori n-au habar ori de regulile astea ori, având habar, le ignoră cu un dispreţ suveran. În ceea ce priveşte această problemă a actelor normative nepublicate, şi vă asigur că sunt multe în ţara asta, şi este o problemă gravă a statului de drept, noi pretindem că suntem într-un stat de drept, asta scrie chiar în art. 1, alin. 3 al Constituţiei României", susţine Păscuţ.

MAI este profund ineficient

Potrivit lui Păscuţ, MAI funcţionează în regim autocrat. În cadrul ministerului se promovează pe relaţii, există adevărate clanuri naşi-fini, intelectualii nu sunt agreaţi, iar cei promovaţi în funcţii nu îşi doresc să reformeze ceva ci doar să nu-şi piardă scaunele.

"Avem de-a face cu analfabeţi funcţional, indivizi care s-au cocoţat, s-au desprins din mulţime (...) promovaţi pe criterii din societatea agricolă, unde ca să supravieţuieşti aveai nevoie să te sprijini pe relaţiile informale de aia în societatea agricolă ţăranul era încurajat să aibă cât mai mulţi copii, să fie forţă de muncă, numărul contează, nu inteligenţa şi cel puţin în MAI ele sunt foarte bine activate, pentru că majoritatea poliţiştilor sunt aduşi de la ţară, oameni care au crescut cu anumite principii, valori, când ajung în minister în funcţii de conducere îşi trag toate neamurile, cumetriile, prietenii şi îi vezi colegi de şcoală, de grădiniţă, încep să avanseze, avansează împreună. În ministerul ăsta nu e un singur om deştept, când un om promovează într-o funcţie de conducere, ca printr-o minune li se activează cerebelul şi la toţi pe care i-a cunoscut el vreodată...", a descris Păscuţ modul de funcţionare al MAI.

O chestiune extrem de gravă, pe care legislativul o ignoră, este relaţia asta, naş- fin. Cred că sunt clanuri întregi în MAI de naşi - fini, şi la fel ăştia se înalţă în MAI, în echipă.

Unele clanuri se schimbă odată cu partidul la putere dar ăia mai orientaţi rămân, unul dintre oamenii care au supravieţuit în orice perioadă, indiferent de culoare politică este Tobă. Care a fost un model de supravieţuire", a adăugat liderul sindical.

O altă cauză, poate principala cauză a funcţionării ineficiente a ministerului, ţine de cultura instituţională, mai exact de lipsa ei.

"Nu există o cultură instituţională în sensul respectării principiului legalităţi. Cultura asta nu se inspiră din anumite valori morale care sunt corecte şi orice om care vine din exterior şi intră în acest minister se confruntă cu această cultură specifică MAI şi sunt puţine ipoteze şi o să le enumăr:

  • ori se opune acestei culturi şi va fi expulzat de sistem;

  • ori se conformează cu această cultură, şi-o însuşeşte şi devine bun membru al comunităţii;

  • sau mai apare şi a treia categorie, de fapt nu e categorie, că sunt puţini, cei foarte inteligenţi, observă această incompatibilitate a lor cu mediul, şi pleacă singuri", a explicat Păscuţ.

Care este soluţia?

MAI-ul va fi reformat, crede Păscuţ, doar dacă în fruntea ministerului va fi numit un profesionist care să cunoască problemele poliţiştilor. Acest personaj va trebui să fie, în plus, foarte determinat.

"MAI poate fi reformat, dar douăzeci şi ceva de ani am văzut doar inabilitate şi lipsa de voinţă în a-l reforma. MAI-ul esenţial înseamnă poliţie, serviciu de poliţie, cu atribuţii fundamentale pe care le ştie orice cetăţean – poliţia ne apără de hoţi, păstrează liniştea şi siguranţa publică.

Te-ai aştepta ca oamenii din vârful ministerului să fie nişte profesionişti, oameni care stiu problematica, nevoile poliţistului, stiu unde sunt problemele şi ar trebui să ştie şi unde sunt soluţiile. Aparatul central al MAI are nişte structuri. Ori, nu există picior de poliţai în aceste structuri interne. Toate direcţiile generale care compun MAI sunt structuri reprezentative ale structurilor de suport (nu ale poliţiştilor, tehnicieni etc.). Din păcate, structurile de suport s-au cocoţat în aparatul central, l-au cotropit cu totul si ei hotărăsc asupra viitorului Poliţiei. Ei hotărăsc care sunt problemele poliţiştilor în stradă şi care sunt soluţiile. Şi pentru că oamenii ăştia sunt poliţişti falşi, sunt incompetenţi, nici nu doresc să facă reforma, nici nu stiu să o facă şi trec ani în care Poliţia română bate pasul pe loc."

"Ministrul trebuie să ajungă să fie la un moment dat o persoană competentă care ştie măţăraia internă şi care din secunda în care a fost numit ministru are un plan, ştie ce nu merge bine şi e hotărât să schimbe, cu orice preţ. Nu am avut niciodată aşa ceva!", spune Păscuţ.

Vă invităm să urmăriţi interviul integral în care Păscuţ dezbate pe larg problemele din MAI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor