Candidatura lui Diaconu contestată la BEC. Cum vor reacţiona camarila şi Antena 3?
alte articole
Candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare a fost contestată la Biroul Electoral Central, de către o persoană fizică.
Reamintim că actorul şi-a depus miercuri seara la BEC dosarul de candidatură şi listele cu semnături, în pofida faptului că Agenţia Naţională de Integritate anunţase că Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a i se valida candidatura pentru Parlamentul European.
Trecând peste aceste "aspecte" ce ţin de legalitate, actorul s-a prezentat miercuri seara la BEC, aducând dosarele cu listele de susţinători. Diaconu a declarat că a strâns peste 125 de mii de semnături de susţinere a candidaturii sale la care se adaugă alte aproximativ 50-60 de mii ce nu au fost conforme, nefiind completate pe formulare originale, iar pe acestea le va păstra acasă.
Actorul a mai spus că cea mai grea probă pentru el a fost aceea de a ajunge în acest punct, strângând în câteva zile acest număr de semnături şi "mai departe sunt proceduri legale, Biroul Electoral Central îşi va face analizele, va da un verdict probabil în curând", a mai spus el.
Diaconu şi-a depus dosarul de candidatură în calitate de independent, după ce PNL, partid din care făcea parte, a decis să-l scoată de pe listele sale pentru europarlamentare, având în vedere că ANI a reiterat public că, în urma deciziei de incompatibilitate, confirmată şi de magistraţii Înaltei Curţi, actorul nu are dreptul să ocupe funcţii publice până în anul 2015.
Exclus de pe listele PNL, actorul şi-a dat demisia din partid şi a anunţat că va candida independent. Diaconu, fost Ministru al Culturii, fost senator, fost director al Teatrului Nottara, fost membru PNL, a fost sprijinit intensiv în demersul de strângere a semnăturilor de Antena 3, postul TV al lui Dan Voiculecu, condamnat la închisoare pentru 5 ani. Şi premierul Victor Ponta a "validat" candidatura lui Diaconu, exprimându-se public în favoarea lui: "Cred că un om ca Mircea Diaconu ar fi un câştig în Parlamentul European pentru România."
Încăpăţânarea lui Diaconu de a candida la europarlamentare, deşi ştia că legal nu are acest drept, precum şi sprijinul agresiv al Antenelor, ce s-au implicat intens în campania lui au fost catalogate de mulţi analişti drept o tentativă de a crea un precedent, de a seta un exemplu de incompatibil care a reuşit, cu încălcarea flagrantă a legii, să ajungă în Parlamentul European, ceea ce i-ar îndreptăţi şi pe alţi corupţi să facă la fel.
Dacă demersul nu reuşeşte, nu face nimic. Antenele, Victor Ponta şi Diaconu vor avea un nou motiv să strige că un "om bun" (înfăţişat ca victimă a sistemului "băsit" de Antene, actorul a strâns în câteva zile peste 125 de mii de semnături) este persecutat. Motiv pentru ca marii corupţi să ceară schimbarea legislaţiei referitoare la incomatibilitate şi conflict de interese (s-a încercat deja în Marţea Neagră din Parlament), la o adică chiar desfiinţarea ANI - reamintim că nu demult, baronul PSD de Constanţa, Nicuşor Constantinescu cerea că DNA să fie desfiinţat, având în vedere că este un "serviciu băsist" - sau măcar schimbarea din funcţie a câtorva procurori şi judecători, "băsişti" şi ei, evident.