ANI avertizează BEC că acceptarea candidaturii lui Mircea Diaconu este nelegală

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu (Epoch Times România)
Flori Mladin
26.03.2014
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a trimis o informare către Biroul Electoral Central referitor la alegerea europarlamentarilor români în PE în anul 2014 avertizând că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a i se valida candidatura pentru Parlamentul European, conform unui comunicat remis Epoch Times.
În informarea pe care a trimis-o miercuri conducerii B.E.C., ANI aduce o serie de clarificări privind informaţiile care au circulat în spaţiul public în ultima perioadă, în legătură cu candidatura lui Mircea Diaconu.

"Astfel, potrivit unei decizii emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, starea de incompatibilitate în care s-a aflat domnul Mircea Diaconu a fost menţinută definitiv şi irevocabil, acesta aflându-se şi sub interdicţia prevăzută de lege de a ocupa o funcţie eligibilă timp de trei ani", informează ANI.

În documentul transmis Biroului Electoral Central, Agenţia arată faptul că, deşi în prima teză din art. 25 al Legii 176/2010 se precizează faptul că "persoana eliberată din funcţie urmare a constatării incompatibilităţii este decăzută din dreptul de a ocupa o funcţie timp de trei ani, cu excepţia celor electorale”, în a doua teză, legiuitorul menţioneză expres, cu titlu de excepţie, faptul că "dacă acea persoană a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei an".

ANI explică expres că prin funcţie eligibilă se înţelege orice funcţie aleasă, legislaţia nefăcând distincţie între funcţiile eligibile din cadrul Parlamentului României, Parlamentului European – sau alte categorii de autorităţi formate ca urmare a unui proces electiv. Dacă s-ar accepta versiunea că funcţia eligibilă de senator nu este aceeaşi cu funcţia eligibilă de europarlamentar, ar însemna nerespectarea scopului normei juridice şi anume acela de prevenire şi sancţionare a stării de incompatibilitate.

Dispoziţiile Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, prevăd că "prin persoană eligibilă comunitar se înţelege orice cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene care are dreptul de a fi ales pentru Parlamentul European". De asemenea, potrivit aceluiaşi act normativ, pentru a îndeplini condiţiile legale de a candida pentru funcţia eligibilă de europarlamentar, eligibilul comunitar trebuie să nu fie decăzut din dreptul de a fi ales în statul membru de origine în baza unei hotărâri judecătoreşti individuale sau a unei decizii administrative, sub condiţia ca aceasta din urmă sa facă obiectul unor căi de atac, scrie ani în comunicat.

ANI menţionează că în acest sens concluziile rapoartelor MCV, potrivit cărora, România trebuie să demonstreze "existenţa unor rezultate pozitive în ceea ce priveşte pronunţarea de sancţiuni prin care să se dea curs hotărârilor Agenţiei Naţionale de Integritate".

În comunicat se subliniază faptul că "reacţiile insuficiente ale autorităţilor administrative şi judiciare la constatările şi sesizările ANI subminează eficienţa întregului proces de consolidare a integrităţii administraţiei publice şi limitează rezultatele activităţii ANI", fiind necesară "o reacţie promptă şi cuprinzătoare a autorităţilor administrative şi judiciare pentru a asigura obţinerea de rezultate de către sistemul de integritate în această privinţă".
Tot în raportul MCV se accentuează că "cel mai important impact al legii se va produce dacă se va constata că aceasta este utilizată pentru a impune sancţiuni clare, consecvente şi disuasive."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor