Maşina de modificat legi a PSD - Ecaterina Andronescu: Ordonanţa de urgenţă folosită în interes personal

Balanta Justitiei
Balanta Justitiei (photos.com)

Senatorul Ecaterina Andronescu nu mai este în stare de incompatibilitate şi poate candida la alegerile europarlamentare din 25 mai a.c.

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în decembrie 2012, la propunerea Ministerului Educaţiei în fruntea căruia era pe atunci Ecaterina Andronescu, prin care se modifica Legea Educaţiei Naţionale şi elimină din această lege incompatibilitatea. Astfel, a fost eliminat din lege articolul 215, care prevedea atât incompatibilitatea rector-parlamentar, cât şi pe cea rector- lider de partid.

Efectul aceste ordonanţei este perceput în prezent, după o perioadă mai mare de timp.

În momentul de faţă, fostul ministru al Educaţiei poate candida la o funcţie eligibilă deoarece Curtea Supremă a desfiinţat, marţi, raportul de incompatibilitate al ANI, ca urmare a deciziei ordonanţei din 2012 care a eliminat incompatibilitatea rector-parlamentar-lider de partid, care stătea la baza deciziei ANI din 2011.

ANI a declarat-o incompatibilă în data de 3 iunie 2011 pe Ecaterina Andronescu pentru că deţinea simultan funcţia de senator şi cea de rector.

Recent, senatorul PSD şi-a susţinut în continuare punctul de vedere afirmând că este normal ca în Parlament să fie şi persoane cu experienţă din mediul academic şi cu experienţă managerială precum rectorii.

Cu alte cuvinte, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă în interesul personal al senatorului Ecaterina Andronescu.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului este un act legislativ care ar trebui folosit numai în cazuri de urgenţă, în folosul oamenilor. Totuşi, acest instrument legislativ a fost uzitat deseori în scopuri frauduloase sau personale, în interes personal sau de partid.

O astfel de ordonanţă de urgenţă este şi cea prin care Guvernul Ponta a modificat recent în mod ilegal legislaţia electorală cu doar două luni înainte de alegeri. Este vorba de alegerile care se fac în circumscripţiile electorale rămase libere după retragerea sau decesul unor deputaţi sau senatori.

Europarlamentarul Monica Macovei susţine că ordonanţa de urgenţă pe care a emis-o Guvernul Ponta încalcă şi recomandările Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora legislaţia electorală nu trebuie să fie modificată cu mai puţin de un an înaintea organizării unor alegeri.

De ce se emit aceste ordonanţe de urgenţă? Avantajul unei ordonanţe de urgenţă constă în faptul că aceasta intră în vigoare imediat, urmând să fie aprobată de parlament într-o perioadă de timp mai apropiată sau mai îndepărtată.