Studiu: Foaia de parcurs a Acordului de Asociere RM-UE a fost implementată doar pe jumătate

Autorii unui nou raport privind implementarea reformelor din Foaia de Parcurs a Acordului RM-UE constată realizarea doar pe jumătate a reformelor asumate de guvern. Potrivit studiului, cele mai sensibile aspecte rămân a fi sectorul juridic, bancar, dar şi neelucidarea fraudelor bancare.
Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)

Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Centrul Analitic „Expert-Grup” şi Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au realizat raportul final de monitorizare a Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare. Experţii au constatat că doar jumătate (55%) din acţiunile asumate au fost realizate fără deficienţe, 28% au fost realizate cu deficienţe şi aproximativ 17% nu au fost realizate, se arată într-un comunicat remis Epoch Times.

Totodată, cele mai importante restanţe rămân reforma Centrului Naţional Anticorupţie, adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului, derularea lentă a anchetei privind fraudele depistate în sistemul bancar în 2014, procesul lent de reformă a BNM şi eşecul la negocierea celui mai avantajos preţ de furnizare a energiei electrice.

Conform Foii de parcurs, depăşirea crizei urma să fie atinsă prin canalizarea eforturilor guvernării spre două obiective majore: instaurarea bunei guvernări şi a statului de drept; dezvoltarea economică şi asigurarea unei economii de piaţă funcţionale, precizează autorii studiului. După ce au fost monitorizate 69 de acţiuni pe care urma să le întreprindă guvernarea într-o perioadă de 5 luni, experţii au constatat că instituţiile abilitate au asigurat îndeplinirea fără deficienţe a 55% dintre acţiuni (38 la număr), 28% (19 dintre acţiuni) cu deficienţe şi aproximativ 17% (12 la număr) nu au fost realizate.

Printre principalele realizări înregistrate de guvern menţionate în raport se numără promulgarea legilor cu privire la procuratură şi a pachetului de legi cu privire la integritate, reorganizarea sistemului instanţelor judecătoreşti şi optimizarea controalelor de stat pentru întreprinderi, iniţierea procesului de reformare a sectorului bancar, „dezgheţarea” procesului de negocieri privind un potenţial program cu FMI, iniţierea reformei administraţiei publice, şi, nu în ultimul rând, procesul relativ transparent şi inclusiv de selectare a Guvernatorului BNM şi a membrilor Consiliului de Supraveghere.

În acelaşi timp, experţii accentuează că marea majoritate a acţiunilor incluse în Foaia de parcurs sunt de natură legislativă sau prevăd adoptarea unor strategii/planuri. Chiar şi în aceste condiţii, la nivel legislativ, au rămas restanţe importante. Acestea includ lipsa iniţiativelor de reformare a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), neadoptarea unui nou Cod al Audiovizualului (una dintre marile restanţe ale tuturor guvernelor din 2011 şi până în prezent), derularea lentă a anchetei privind fraudele depistate în sistemul bancar în 2014, procesul lent de reformă a BNM în vederea sporirii independenţei şi competenţelor acesteia, şi procesul lent de implementare a Agendei de Asociere.

Un alt aspect sensibil, potrivit experţilor, rămâne a fi domeniul energetic. Din cauza lipsei de transparenţă în legătură cu reînnoirea contractului cu furnizorul din regiunea transnistreană şi respingerea ofertei furnizorului ucrainean, nu a fost negociat cel mai avantajos preţ de furnizare a energiei electrice. Au fost adoptate unele legi sau modificări problematice, care lasă spaţiu de abuz dacă nu vor fi implementate cu bună credinţă, cum ar fi Legea privind evaluarea integrităţii instituţionale şi limitarea discreţiei judecătorilor în procedurile civile, care ar putea duce la încălcarea principiului publicităţii şedinţelor de judecată, conchid autorii raportului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe