Republica Moldova refuză şefia CSI. În locul acesteia, preşedinţia va fi preluată de Rusia

Republica Moldova anunţă că refuză să preia şefia revenită prin rotaţie a CSI-ului. Anunţul vine în contextul în care şi preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti a refuzat să participe la summit-ul CSI desfăşurat la Bişkek.
Anişoara Chiriac
16.09.2016

alte articole

Nicolae Timofti (Florin Chirila/Epoch Times)
Anişoara Chiriac
16.09.2016

Rusia a anunţat că va prelua în 2017 preşedinţia în exerciţiu a CSI, după ce Republica Moldova a anunţat că refuză să preia şefia revenită prin rotaţie a Comunităţii Statelor Independente, organizaţie care reuneşte majoritatea statelor din fosta Uniune Sovietică.

Anunţul a fost făcut de consilierul preşedintelui Federaţiei Ruse, Iuri Uşakov, la Moscova, în cadrul unei conferinţe de presă în ajunul summit-ului şefilor de stat din CSI de la Bişkek, în Kârgâstan, transmite Interfax citat de radio Chişinău.

Anunţul vine în contextul în care Nicolae Timofti a refuzat să meargă la summit-ul şefilor de stat din CSI, care se desfăşoară la Bişkek între 15 şi 17 septembrie. Potrivit sursei citate, refuzul a venit după ce în 2013 preşedintele a avut un schimb dur de replici cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. De această dată, delegaţia Republicii Moldova va fi condusă, la fel, de şeful Guvernului, Pavel Filip.

„Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cunoscând agenda de lucru a summitului Comunităţii Statelor Independente, axată pe tematica economică, consideră că Republica Moldova, semnatară doar a dimensiunii economice a Acordului CSI, poate fi reprezentată în cadrul summitului de către şeful executivului”, a precizat anterior preşedinţia într-un comunicat de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor